Pinjaman pemi...

Pinjaman pemilikan rumah di China meningkat

BEIJING, 27 Nov – Hutang keluarga di negara China meningkat pada kadar ‘mengejutkan’ ketika nilai harta telah melonjak, menurut penganalisis, yang menaikkan risiko bahawa kemelesetan hartanah mungkin mengejutkan ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Kredit goyang dan tabiat yang berubah-ubah dengan cepat mengubah para pengguna negara yang terkenal dengan yang tidak suka meminjam, menjadi peminjam yang bersemangat.

Harga-harga melonjak hartanah di bandar-bandar utama China dalam tahun-tahun kebelakangan telah menyaksikan lonjakan kekayaan keluarga.

Tetapi pada waktu yang sama mereka telah mencetuskan lambungan bersejarah dalam peminjaman gadai janji, ketika para pembeli berlumba-lumba melabur untuk meraih keuntungan dari fenomena ini.

Kini hutang yang ditanggung oleh keluarga-keluarga di ekonomi kedua terbesar dunia telah melonjak dari 28 peratus GDP kepada lebih 40 peratus dalam tempoh lima tahun lalu.

Hutang keluarga di negara China meningkat pada kadar ‘mengejutkan’ ketika nilai harta telah melonjak, menurut penganalisis, yang menaikkan risiko bahawa kemelesetan hartanah mungkin mengejutkan ekonomi kedua terbesar dunia itu. – AFP
Hutang keluarga di negara China meningkat pada kadar ‘mengejutkan’ ketika nilai harta telah melonjak, menurut penganalisis, yang menaikkan risiko bahawa kemelesetan hartanah mungkin mengejutkan ekonomi kedua terbesar dunia itu. – AFP

“Tanggapan bahawa rakyat China tidak suka meminjam jelas telah lapuk,” kata Chen Long dari Gavekal Dragonomics. Perkongsian pinjaman keluarga kepada keseluruhan peminjaman mencecah 67.5 peratus dalam suku ketiga tahun ini, 2016, lebih dua kali ganda dari tahun sebelumnya.

Tetapi lonjakan ini telah menimbulkan kebimbangan bahawa kejatuhan mendadak harga harta akan mengakibatkan banyak pinjaman baru menjadi rosak, mengakibatkan kesan domino pada kadar faedah, kadar tukaran dan harga komoditi yang boleh bertukar menjadi peristiwa makro sejagat,” penganalisis ANZ berkata dalam pernyataan baru-baru ini.

Sementara hutang keluarga di China masih lebih rendah dari negara-negara maju seperti AS (hampir 80 peratus GDP), dan Jepun (lebih 60 peratus ), ia telah pun melebihi pasaran negara yang baru muncul, Brazil dan India dan jika ia terus meningkat pada kadar masa ini akan mencecah 70 peratus dari jumlah GDP dalam tempoh beberapa tahun. – AFP