Pinterest ceb...

Pinterest ceburi e-dagang

SAN FRANCISCO, 3 Jun (AFP) – Pinterest berkata semalam ia sedang menceburi e-dagang dengan “pin” yang membenarkan orang ramai membeli barangan yang mereka suka di papan buletin online popular.

“Pinterest telah pun direka untuk berfungsi seperti katalog, maka kami mahu mencari satu cara untuk memasukkan pin yang boleh dibeli ke dalam laman yang telah pun diketahui oleh orang,” kata pengasas dan ketua eksekutif Ben Silbermann ketika satu acara di ibu pejabat syarikat di San Francisco.

“Pin boleh dibeli adalah satu cara yang mudah dan terjamin untuk membeli produk yang disukai oleh anda dari Pinterest,” kata beliau.

Butang pembelian Pinterest akan disenaraikan di iPhone dan iPad di Amerika Syarikat pada akhir bulan ini.

Tidak ada jadual masa yang diberikan untuk masa pembelian butang dalam aplikasi Pinterest untuk Android yang menggunakan peranti atau bila mereka mungkin disenaraikan di dunia.

Butang pembelian Pinterest akan disenaraikan di iPhone dan iPad di Amerika Syarikat pada akhir bulan Jun ini.
Butang pembelian Pinterest akan disenaraikan di iPhone dan iPad di Amerika Syarikat pada akhir bulan Jun ini.

“Percayalah, kami mahu memastikan mana-mana individu di dunia boleh membeli apa-apa yang mereka mahu di Pinterest,” beritahu ketua produk utama Jack Chou kepada AFP.

“Kami mahu bermula dengan pengalaman indah di iPhone dan iPad; ia hanya satu langkah pertama yang besar.”

Apple Pay atau kad kredit akan menjadi opsyen untuk pembayaran di Pinterest, yang membina perkhidmatan dengan rakan termasuk Shopify.

Pinterest mengumumkan pada Mac bahawa ia telah mengumpul AS$367 juta dalam modal baru, menambah penilaian kepada AS$11 bilion.

Dana baru itu akan membantu memarakkan pelan perkembangan global untuk rangkaian sosial yang berkembang pesat yang menggelar dirinya “alat pertaruhan visual.”

Pinterest telah menjadi salah satu laman web baru yang paling popular di Internet, terutamanya di kalangan wanita, dengan memberikan orang papan buletin alam maya yang boleh dihiasi dengan pelbagai gambar daripada makanan, sukan, fesyen atau perjalanan.

ARTIKEL YANG SAMA