‘Planet kecil...

‘Planet kecil’ ditemui dalam Sistem Solar

PARIS, 13 Julai – ‘Planet kecil’ luar biasa yang 18 kali lebih kecil daripada Bumi, telah ditemui dalam Sistem Solar ketika orbit di luar Neptun, kata ahli astronomi semalam.

Digelar RR243, dunia berais itu kini terletak kira-kira 9.7 bilion kilometer dari Matahari, 65 kali lebih jauh berbanding Bumi, kata ahli astronomi Jean-Marc Petit daripada institut penyelidikan CNRS di Perancis.

“Namun orbitnya adalah berbentuk elips, dan ia berada 19 bilion kilometer (km) pada tempat paling jauh” dari bintang kami,” beritahunya kepada AFP.

Paling dekat ketika orbit 700-tahunnya, planet itu akan melalui Matahari pada jarak kira-kira lima bilion km.

Planet kecil terjatuh dalam kategori jasad cakerawala berusia enam tahun.

Ia adalah lebih kecil berbanding planet biasa dan mengeli-lingi Matahari pada jarak yang lebih jauh, berjalan dalam zon yang dipenuhi dengan objek lain seperti asteroid.

Dipercayai terdapatnya berpuluh di antara mereka dalam Sistem Solar kami, tetapi hanya segelintir yang telah pun dikenal pasti setakat ini.

Planet-planet itu termasuk Eris dan Ceres, serta Pluto, yang diturun tarafkan daripada planet penuh kepada planet kecil dalam satu keputusan 2006 yang masih dipertikaikan sehingga ke hari ini.

Kebanyakan planet kecil adalah kecil dan gelap, kata anggota kumpulan Michele Bannister daripada Universiti Victoria di Kanada.

“Adalah amat menarik untuk mencari satu yang cukup besar dan terang untuk dikaji oleh kami,” kata beliau dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh CNRS. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA