Platini ucap ...

Platini ucap selamat tinggal

ATHENS, 14 Sept – Bekas ketua bola sepak UEFA, Michel Platini hari ini berkata dalam ucapan selamat tinggal kepada UEFA bahawa dia berasa tidak bersalah terhadap pembayaran AS$2 juta dari FIFA yang menyaksikannya digantung selama empat tahun.

“Hanya tahu bahawa suara hati saya adalah jelas, bahawa saya pasti saya komited tidak melakukan kesalahan dan saya terus untuk menentang secara perundangan,” kata legenda bola sepak Perancis itu memberitahu kongres di Athens sebelum pelantikan penggantinya.

Platini dan bekas ketua FIFA, Sepp Blatter keduanya berada di bawah penyiasatan jenayah oleh pendakwa Switzerland terhadap pembayaran yang disahkan Blatter pada 2011 bagi tugasan yang dijalankan sedekad lebih awal tanpa sebarang kontrak.

Platini dilantik bagi penggal ketiga lima tahun pada Mac tahun lepas tetapi digantung pada Oktober lepas terhadap pembayaran dan tidak pernah kembali ke pejabatnya. Dia secara rasminya meletak jawatan pada Mei.

Pemenang Ballon d’Or tiga kali itu memberitahu kongres 55 ahli UEFA, bahawa dia bercakap kepada mereka “dengan emosi yang kuat.”

Michel Platini ketika berucap pada kongres khas di Athens menjelang pelantikan presiden baru UEFA. – AFP
Michel Platini ketika berucap pada kongres khas di Athens menjelang pelantikan presiden baru UEFA. – AFP

“Anda akan meneruskan misi indah ini tanpa saya, bagi alasan bahawa saya tidak berharap untuk kembali hari ini,” katanya.

Platini, yang juga bekas naib presiden FIFA yang dalam laluan untuk mengambil alih jawatan itu dari Blatter, berterima kasih kepada semua yang menyokongnya ketika skandal itu.

“Saya juga menekankan bahawa saya tidak menyimpan dendam ke atas mereka yang tidak menyokong saya, semua orang mempunyai hak terhadap pengakuan mereka sendiri.”

Platini yang pada asalnya digantung selama enam tahun dan walaupun rayuannya kepada FIFA dan Mahkamah Timbang Tara bagi Sukan gagal, penggantungan itu dikurangkan kepada empat tahun.

Platini berkata dia telah berjuang sebagai ketua UEFA untuk memulihara bola sepak dari segala masalah yang ditimbulkan.

‘Ia adalah perlawanan, bukan produk, sukan bukan pasaran dan tidak menunjukkan perniagaan,’ kata bekas ketua dari Perancis itu.

Selepas menerima sorakan, Platini meninggalkan kongres melalui pintu tepi. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA