PM Australia ...

PM Australia ambil keputusan berani

SYDNEY, 21 Mac (Reuters) – Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull mewujudkan suasana bagi pilihan raya awal pada 2 Julai, di sebalik tanda-tanda populariti peribadi beliau merosot, dengan memanggil balik parlimen dalam perjudian paling bijak kepimpinan pendek beliau.

Parlimen akan dipanggil balik dari rehat tujuh minggunya untuk bersidang pada 18 April, Turnbull berkata hari ini, untuk mengundi rang undang-undang reformasi yang mungkin disekat di dewan tertinggi Senat oleh parti-parti lebih kecil seperti Influential Greens dan parti berhaluan sementara utama, parti pembangkang, Buruh.

Pendedahan belanjawan kebangsaan 2015/16 akan juga akan dilewatkan seminggu kepada 3 Mei, menurutnya.

“Masa untuk bermain telah berakhir,” Turnbull berkata dalam sidang berita yang disiarkan oleh televisyen di seluruh negara.

“Wujud peluang bagi Senat untuk melaksanakan tugasnya bagi menggubal daripada menghalang. Kelambatan dan halangan parti Buruh dan Greens terhadap perundangan penting ini mesti berakhir,” ujar beliau.

Malcolm Turnbull bercakap semasa sidang media di bangunan Parlimen di Canberra, Australia, kelmarin. – Reuters
Malcolm Turnbull bercakap semasa sidang media di bangunan Parlimen di Canberra, Australia, kelmarin. – Reuters

Roda bergerak bagi pilihan raya awal apabila Senat meluluskan reformasi pengundian pada hari Jumaat selepas sesi meletihkan. Pilihan raya dijangkakan Januari 2017 tetapi secara meluas dijangkakan oleh pihak cerdik pandai politik akan diadakan bagi separuh kedua 2016. Perundangan mesti diatasi dua kali oleh Senat untuk memberikan Turnbull cetusan bagi pilihan raya awal.

Turnbull secara konsisten mendahului tinjauan pendapat sejak beliau memegang pucuk pimpinan dalam rampasan kuasa bilik parti tahun lalu. Parti memerintah beliau, Parti campuran konservatif LIberial-Nasional telah mendahului parti Buruh dalam tinjauan pendapat baru-baru ini tetapi terdapat tanda-tanda tempoh keselesaan beliau mungkin berakhir.

Newspool hari ini mendedahkan populariti Turnbull jatuh ke dalam wilayah negatif buat pertama kali. Tinjauan itu yang meninjau 2,049 pengundi, yang diambil dari Khamis hingga Ahad, telah menunjukkan kepuasan hati dengan prestasi beliau jatuh kepada 39 peratus, manakala rasa tidak puas hati meningkat kepada 43 peratus.