PM Australia ...

PM Australia cari pembentukan senat baharu

SYDNEY, 17 Mac (Reuters) – Parlimen Australia hari ini memulakan sidang terakhir yang sengit sebelum belanjawan bulan Mei, dengan Perdana Menteri Malcolm Turnbull bercadang membubarkan kedua-dua majlis parlimen dan menyeru bagi pilihan raya awal untuk menamatkan Senat yang berseteru.

Para senator parti bebas dan parti kecil yang dilantik pada pilihan raya sebelumnya pada tahun 2013 telah melengah-lengahkan aspek-aspek penting agenda kerajaan, termasuklah perubahan yang akan menjadikan pendidikan lebih tinggi dan penjagaan kesihatan lebih mahal dan membataskan kemudahan kepada kebajikan.

Senat yang mengundi reformasi yang dicadangkan oleh Turnbull, dan sedang dibahaskan hari ini, akan menyukarkan parti-parti lebih kecil untuk memasuki parlimen menerusi perjanjian perkongsian undi dan disokong oleh parti pembangkang, Parti Greens, yang cukup mengawal Senat untuk melindungi laluan reformasi.

Senator Parti Penggemar Permotoran Australia, Ricky Muir telah dilantik pada tahun 2013 dengan kurang satu peratus undi popular hasil dari perjanjian perkongsian undi yang kompleks antara parti-parti kecil yang bersetuju secara persendirian, sebelum undi.

Reaksi Malcolm Turnbull semasa sesi soal jawab di Dewan Rakyat di bangunan Parlimen di Canberra, Australia. – Reuters
Reaksi Malcolm Turnbull semasa sesi soal jawab di Dewan Rakyat di bangunan Parlimen di Canberra, Australia. – Reuters

Menteri Imigresen Peter Dutton meramalkan perubahan laluan undi, yang disokong oleh kumpulan perniagaan yang marah dengan sekatan tiga tahun partisan di tengah kelembapan ekonomi ekoran kejatuhan harga komoditi.

Turnbull secara konsisten mendahului tinjauan pendapat sejak beliau memegang pucuk pimpinan tahun lalu dan parti memerintah beliau, Parti campuran Nasional-Liberal dengan selesa mendahului parti pembangkang, Parti Buruh dalam tinjauan pendapat baru-baru ini. Namun ada tanda-tanda tempoh keselesaan Turnbull sebagai perdana menteri mungkin berakhir, yang mencetuskan spekulasi pilihan raya.

Pilihan raya dijangkakan pada Januari 2-17, tetapi dijangka akan diadakan pada separuh kedua 2016. Turnbull tidak mungkin memilih pilihan raya pembubaran berganda luar biasa, yang menyaksikan kedua-dua majlis parlimen berdepan para pengundi, jika reformasi pengundian gagal diluluskan kerana ia boleh mengembalikan kumpulan berseteru yang serupa dalam parti-parti lebih kecil seperti yang beliau hadapi masa ini.