PM Australia ...

PM Australia lantik lebih banyak kabinet berhaluan kanan

CANBERRA, Australia, 13 Julai – Perdana Menteri Australia hari ini berkata beliau akan melantik barisan kabinet sayap kanan minggu hadapan selepas kerajaan campuran beliau yang semakin lemah melepasi salah satu pilihan raya paling sengit di negara itu.

Parti Perdana Menteri Malcolm Turnbull, iaitu Parti Liberal berhaluan sederhana kehilangan sekurang-kurangnya 14 ahli undangan dalam pengundian 2 Julai lalu, termasuklah beberapa penyokong bersederhana penting Turnbull. Rakan campuran junior, parti Nasional, mendapat seorang ahli undangan.

Turnbull berkata wakil Nasional lebih besar dalam kerajaan beliau berhak rakan campuran lebih konservatif, dan bandar kepada dua kerusi tambahan dalam kabinetnya.

“Politik ditadbir oleh undang-undang keras ilmu kira-kira dan Nasional mempunyai peratusan lebih besar dari ruang parti campuran selepas pilihan raya dari sebelumnya,” Turnbull membe-ritahu para pemberita.

Perdana Menteri Australia ketika berucap dalam satu sidang media. – AFP
Perdana Menteri Australia ketika berucap dalam satu sidang media. – AFP

Pengaruh Nasional yang bertambah telah mengurangkan jangkaan bahawa Turnbull akan memburu agenda lebih progresif ketika penggal kedua tiga tahun kerajaan.

Kabinet akan mengumumkan tidak lama selepas para ahli undangan kerajaan mengadakan pertemuan Isnin lalu buat pertama kali sejak pilihan raya itu, menurut Turnbull lagi.

Turnbull, bersederhana dalam kerajaan, telah menggantikan Perdana Menteri Tony Abbott dalam pertembungan dalaman kerajaan pada September lalu. Turnbull segera memecat beberapa orang menteri sayap kanan Abbott. – AP

ARTIKEL YANG SAMA