PM Australia ...

PM Australia rombak kabinet

CANBERRA, 20 Sept (AFP) – Perdana Menteri baru Australia, Malcolm Turnbull dijangka mengumumkan rombakan kabinet hari ini, menggalakkan lebih ramai wanita untuk memegang jawatan penting, hanya beberapa hari selepas beliau mengulingkan Tony Abbott dalam rampasan kuasa parti.

Turnbull telah membuat dasar ekonomi sebagai prinsip utama pentadbiran barunya, dan berjanji untuk bercakap jujur ​​tentang cabaran yang dihadapi negara sebagai peralihan daripada pertumbuhan perlombongan berikutan ketidakstabilan sumber pelaburan.

Julie Bishop, yang dipilih semula sebagai pemimpin timbalan menewaskan Menteri Pertahanan Kevin Andrews 70-30, difahami akan mengekalkan portfolio Kementerian Luar beliau.

Andrews, Menteri Pekerjaan Eric Abetz dan Menteri Imigresen Peter Dutton – semua penyokong Abbott – mungkin kehilangan pekerjaan mereka, menurut media tempatan.

Turnbull mengumumkan rombakan kabinet baru semasa sidang media di Canberra. – AFP
Turnbull mengumumkan rombakan kabinet baru semasa sidang media di Canberra. – AFP

Tetapi dalam usaha untuk mengekalkan sayap kanan parti itu, Turnbull telah menetapkan untuk mengekalkan penyokong lain termasuk bekas pemimpin konservatif, termasuk Menteri Alam Sekitar Greg Hunt, Menteri Perdagangan Andrew Robb dan Penolong Bendahari Josh Frydenberg.

Perdana Menteri baru, juga bekas seorang peguam, telah menyatakan minat beliau untuk meningkatkan bilangan wanita dalam kabinet beliau, berbeza dengan Abbott yang didakwa mempunyai pandangan seksis dan ketinggalan zaman.

Terdapat dua orang wanita yang sedang berkhidmat di kabinet – Bishop dan Menteri Kesihatan Sussan Ley – dengan Perkhidmatan Menteri Manusia Marise Payne dan Menteri Imigresen Michaelia berkemungkinan akan dilantik dalam rombakan itu.