PM Greece ber...

PM Greece berdepan kritikan pelan jaminan

ATHENS, 28 Julai (AFP) – Perdana Menteri Greece Alexis Tsipiras kelmarin mengadakan perdebatan dengan pengkritiknya dengan meminta satu kongres pada parti pemerintahnya Syriza untuk menangani pemberontakan yang semakin merebak ke atas jaminan yang tidak diminati terhadap Kesatuan Eropah (EU) dan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).

Tsipiras, yang kekal terkenal dengan negara itu tetapi kelihatan akan kehilangan pegangannya terhadap Syriza, berkata parti tersebut perlu “mengasaskan kembali” dan “menerangkan” strateginya.

“Prosedur kolektif, demokratik pengumpulan semula telah dipanggil.

Strategi kami mesti diterangkan… Prosedur kongres itu mesti ditetapkan ke dalam gerakan secepat mungkin,” Tsipiras memberitahu sekretariat politik, menurut agensi negara ANA.

Menurut laporan, kongres parti tersebut berkemungkinan diadakan pada September.

Perdana Menteri berusia 40 tahun itu mula mengambil kuasa pada Januari untuk menghapuskan penjimatan dan membersihkan hampir kesemua hutang awam negara tersebut.

Namun selepas lima bulan rundingan bersama pemiutang Greece EU-IMF yang tidak membawakan hasil, yang menahan pinjaman dan mengehadkan pengeluaran kepada bank-bank, Tsipiras dipaksa untuk menerima pelan jaminan selama tiga tahun disertai dengan pembaharuan baru yang tidak digemari.

Tsipiras melihat puluhan ahli parlimennya memberontak bulan ini dalam dua undian berbeza dalam parlimen bagi meluluskan kenaikan cukai, rombakan pencen dan pembaharuan pentadbiran yang terikat dengan jaminan itu secara menjadikan gabungan itu sebuah kerajaan minoriti.

Analisis meramalkan kerajaan tidak mungkin akan bertahan di luar musim luruh dan pilihan raya awal perlu diadakan.

Tsipiras berdepan dengan tentangan utama daripada parti saya eurosceptic, diketuai oleh bekas Komunis kanan 63 tahun, Panagiotis Lafazanis.

ARTIKEL YANG SAMA