PM India akan...

PM India akan buat lawatan ke Iran

NEW DELHI, 6 Mei (Xinhua) – Perdana Menteri India Narendra Modi mungkin akan mengadakan lawatannya ke Iran pada akhir bulan ini dalam usaha untuk mengukuhkan lagi hubungan dua hala dengan negara Asia Barat.

Walau bagaimanapun, tarikh untuk lawatan Modi belum dimuktamadkan, kata jurucakap Kementerian Hal Ehwal Luar India Vikas Swarup.

“Perdana Menteri telah dijemput oleh Presiden (Hassan) Rouhani semasa kedua-dua mereka telah bertemu di Ufa (Rusia). Beliau telah menerima jemputan pada dasarnya.

Kami masih berhubung dengan rakan-rakan kami di Iran bagi menentukan tarikh yang sesuai, “katanya kepada media hari ini.

Beliau menambah: “Kami berkongsi sebuah persahabatan yang sangat rapat, dari sejarah dan ketamadunan dengan Iran, hubungan yang telah lama wujud dalam tempoh masa yang lama.”

Iran telah dilaporkan berkata bahawa ia boleh menjadi “rakan kongsi yang dipercayai” bagi keperluan tenaga India dan New Delhi yang telah menyediakan AS$20 bilion pelaburan dalam projek-projek baja, minyak dan gas dan petrokimia di negara itu.