PM Israel tem...

PM Israel temui komuniti Etiopia

BAITULMUQADDIS, 4 Mei (AFP) – Perdana Menteri Benjamin Netanyahu akan bertemu anggota komuniti Etiopia Israel hari ini dalam bidaan untuk meredakan ketegangan selepas pertempuran berhubung pertuduhan mengenai kekejaman polis dan diskriminasi berleluasa. Mesyuarat itu diumumkan lewat semalam selepas beribu-ribu penunjuk perasaan Etiopia Israel bertempur dengan polis di satu perhimpunan di Tel Aviv – konfrontasi keganasan kedua dalam masa empat hari.

Polis yang dikerahkan telah melontarkan bom tangan dan menggunakan meriam air serta semburan lada untuk menyuraikan khalayak ramai, ketika beberapa pembantah membaling batu, botol dan kerusi.

Polis mengatakan hari ini bahawa sekitar 43 penunjuk perasaan telah ditangkap.

“Pada petang, 19 tahanan akan dibawa ke mahkamah kerana disyaki merusuh, mengakibatkan kerosakan dan menyerang pegawai polis semasa bantahan Etiopia malam semalam,” jurucakap polis, Luba Samri berkata dalam satu kenyataan.

Semasa konfrontasi itu, 55 pegawai polis mengalami kecederaan ringan, sementara yang lain cedera sederhana, menurutnya.

Dua belas penunjuk perasaan juga cedera, katanya. Takat kecederaan mereka tidak begitu jelas. Polis Baitulmuqaddis dalam keadaan berwaspada selepas para pembantah menjamin untuk mengadakan bantahan berhampiran pejabat Netanyahu hari ini.