PM Jepun gesa pertahanan ditingkatkan

TOKYO, 11 Sept – Perdana Menteri Jepun hari ini menggesa bagi satu peningkatan terhadap pertahanan negara itu dalam berdepan dengan ancaman-ancaman Korea Utara, memberi amaran bahawa Tokyo perlu berupaya untuk mempertahankan dirinya sendiri.

Gesaan itu adalah mempertahankan negara daripada Shinzo Abe, yang telah sekian lama memperjuangkan penekanan terhadap tentera Jepun.

Dalam satu ucapan kepada pegawai-pegawai kanan Tentera Pertahanan Jepun, Abe berkata: “Tiada siapa akan mempertahankan anda jika anda tidak mempunyai pemikiran untuk mempertahankan diri sendiri.”

“Kami perlu mengambil semua langkah yang perlu untuk menghadapi (insiden-insiden seperti) pelancaran misil Korea Utara ke Jepun,” tambah perdana menteri itu yang berkata dia telah meminta menteri pertahanannya untuk membuat satu pelan tindakan bagi strategi pertahanan sementara Jepun.

Shinzo Abe ketika menekankan perkara tersebut di depan pegawai-pegawai kanan Tentera Pertahanan Jepun. – AFP

Abe yang bertindak pantas selepas pilihan raya Donald Trump untuk mengekalkan hubungan rapat dengan presiden itu berkata “mengukuhkan pakatan Jepun-AS adalah penting” bagi memastikan kestabilan serantau.

“Kami perlu menghalang tindakan-tindakan provokatif berulang-kali Korea Utara,” katanya, menyatakan latihan-latihan ketenteraan bersama dengan Amerika Syarikat di Laut Jepun dan kerjasama pertahanan dengan negara-negara lain termasuk Australia.

Ulasan-ulasan Abe itu dibuat ketika AS meminta Majlis Keselamatan PBB untuk mengundi bagi sekatan-sekatan yang lebih berat terhadap Korea Utara.

Diplomat-diplomat berkata bahawa draf resolusi baru yang disebarkan baru-baru ini kurang keras berbanding draf asal namun memasukkan sekatan minyak “progresif” terhadap Pyongyang. – AFP