PM Kemboja bu...

PM Kemboja buat ucapan televisyen, ketengah isu ketegangan politik

PHNOM PENH, 28 Okt (Reuters) – Perdana Menteri Kemboja Hun Sen akan memberikan ucapan di televisyen yang jarang sekali berlaku hari ini, yang mana beliau akan mengutarakan isu mengenai ketegangan politik yang semakin memuncak selepas dua anggota pembangkang parlimen dipukul teruk minggu ini.

Kerajaan memberi beberapa butiran mengenai kandungan atau tujuan ucapan yang kesabarannya telah diuji dengan kempen pembangkang menuduhnya menyerahkan kedaulatan wilayah kepada musuh bersejarah Vietnam. Hun Sen yang telah memerintah Kemboja selama tiga dekad dan baru-baru ini terlibat dalam ancaman perangnya sendiri, telah memberi amaran kemenangan daripada pembangkang utama Parti Penyelamat Nasional Kemboja (CNRP) dalam pilihan raya 2018 akan menyaksikan satu kemunculan semula perang saudara.

Jurucakap kerajaan Phay Sipan berkata Hun Sen akan bercakap mengenai ‘situasi politik semasa’ dan lawatan baru-baru ini ke Perancis.

Ucapan televisyen daripada Hun Sen adalah luar biasa dan ucapan awamnya tidak dijangkakan dan kadangkala boleh berterusan selama lima jam.

Beliau sering menggunakan acara seperti majlis penganugerahan ijazah universiti, pembukaan sekolah dan pelancaran projek infrastruktur untuk bercakap mengenai politik dan mengecam pengkritiknya, termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).