PM Lubnan berikrar tidak tunduk pada kuasa luar

BEIRUT, Lubnan, 15 Feb – Perdana Menteri Lubnan, Saad Hariri, menegaskan bahawa, keputusan negara itu di dalam tangan kerajaan orang Lubnan dan bukan di tangan pihak individu, para pemimpin atau kuasa-kuasa serantau dan antarabangsa.

Hariri membuat kenyataan itu dalam satu ucapan ketika hari memperingati mendiang ayahnya, bekas Perdana Menteri, Rafik Hariri, yang dibunuh 12 tahun lalu dalam satu pengeboman berani mati.

Beliau menegaskan bahawa, “Orang-orang Lubnan tidak akan membenarkan Lubnan untuk diserahkan kepada paksi-paksi luar,” menambah bahawa, negara itu tidak mencari persaingan dan tidak akan menjadi arena bagi konflik-konflik pihak lain.

Lubnan memasuki fasa untuk lebih daripada dua tahun setengah tanpa presiden, berikutan berakhir tempoh enam tahun bekas presiden, Michel Suleiman pada Mei 2014.

Bahagian politik kuat di negara itu ketika itu, di antara kem 14 Mac yang disokong Barat dan kem 8 Mac yang disokong Iran dan Syria, menghalang pilihan raya presiden, disebabkan kekurangan kuorum ketika 42 sesi ia adakan bagi melantik presiden baru. Kekosongan itu dihentikan dengan pelantikan bekas komander tentera, Jeneral Michel Aoun sebagai presiden Lubnan ke-13. Hariri, pemimpin kem 14 Mac, membuat inisiatif yang tidak dijangkakan ketika itu yang meluluskan pencalonan Aoun, ketua kem 8 Mac.

Perdana Menteri Lubnan, Saad Hariri menegaskan bahawa negaranya tidak akan tunduk kepada kuasa luar. – AFP
Perdana Menteri Lubnan, Saad Hariri menegaskan bahawa negaranya tidak akan tunduk kepada kuasa luar. – AFP

“Kami membuat inisiatif apabila inisiatif diperlukan untuk menyelamatkan Lubnan dan kami memiliki kekuatan untuk menghadapinya apabila diperlukan dalam usaha untuk melindungi negara,” kata Hariri.

Dia berkata, Lubnan dicagar secara sah dan berpelembagaan dan usaha-usaha politik “perlu menumpukan perhatian dalam menghalang sebarang percubaan untuk mengeluarkannya dari skop ini.” Dia berkata, “Tiada pihak berkuasa yang lebih tinggi daripada pihak kerajaan.”

Bagaimanapun, Hariri menegaskan bahawa dia tidak akan bertolak ansur terhadap Tribunal Khas bagi Lubnan (STL) yang menghukum bunuh empat ahli Hezbollah, bagi peranan mereka dalam pembunuhan ayahnya.

Dia berikrar untuk mengekalkan pendirian terhadap STL dan juga pendirian Lubnan terhadap kerajaan Assad, senjata haram dan penglibatan Hezbollah di Syria. – NNN