PM Najib komi...

PM Najib komited jadikan Malaysia lebih berdaya saing

KUALA LUMPUR, 30 Sept – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak komited untuk terus meningkatkan lagi daya saing Malaysia ke tahap yang lebih tinggi, disokong oleh Model Baharu Ekonomi (MBE) yang diumumkan pada 2010.

“Saya komited untuk menjadikan Malaysia lebih berdaya saing dan pendirian saya ini jelas dengan dasar-dasar domestik saya,” kata Najib dalam paparan terbaharu beliau di laman webnya www. najibrazak.com, malam tadi.

“Saya sentiasa menekankan bahawa sasaran Model Baru Ekonomi kita adalah untuk menjadikan Malaysia destinasi lebih berdaya saing, produktif dan mesra pelabur. Dan sebagai Perdana Menteri, dasar dalam dan luar negara saya, adalah bertujuan untuk memastikan pencapaian ini dan mendahulukan keperluan rakyat,” katanya.

Najib, yang baru pulang ke tanah air selepas lawatan rasmi selama tiga hari ke Jerman sejak Isnin berkata, banyak perkara positif yang boleh diambil daripada Laporan Daya Saing Global (GCR) tahunan Forum Ekonomi Dunia yang dikeluarkan baru-baru ini.

Rabu lepas, Malaysia disenaraikan di kedudukan yang patut dipuji iaitu ke-25 daripada 138 ekonomi, namun ia turun daripada tangga ke-18 tahun lepas.

“Dalam dunia yang semakin kompetitif ini, kita tidak boleh cepat berpuas hati dengan apa yang telah kita dicapai.

Kita perlu sentiasa komited dalam mencari punca-punca dan membuat penambahbaikan dengan segera.

“Kita harus akui yang penurunan dalam keseluruhan ranking juga disebabkan oleh faktor-faktor luaran dan domestik, malah ada yang di luar bidang kuasa kerajaan,” tegas Najib.

Untuk kekal berdaya saing, beliau berkata Malaysia perlu terus berusaha menambah baik kemudahan bagi pinjaman dan melahirkan tenaga kerja.

Sementara itu, Najib berpuas hati Malaysia sekali lagi diiktiraf sebagai negara paling berdaya saing dalam kalangan ekonomi sedang pesat membangun lain di Asia.

“Kita masih mendahului gergasi ekonomi seperti Korea Selatan, Iceland dan China dan ini malahan lebih bermakna lagi dalam iklim ekonomi global yang bergelora sekarang,” katanya.

Najib berkata dasar kerajaan berfungsi dengan baik sejajar dengan sasaran untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi menjelang 2020 dan juga menarik dan mengekalkan pelabur.  – Bernama

ARTIKEL YANG SAMA