PM Perancis b...

PM Perancis bersikap ‘terbuka’ penangguhan sementara biaya masjid

PARIS, 29 Julai – Perdana menteri Perancis berkata hari ini beliau bersikap ‘terbuka’ terhadap satu pengharaman sementara ke atas pembiayaan asing untuk pembinaan masjid, selepas beberapa siri serangan di negara yang didakwa dilakukan oleh pejuang jihad.

Manuel Valls juga mengaku dalam satu temu bual dengan akhbar Le Monde ia merupakan satu ‘kegagalan’ bahawa salah seorang pejuang jihad yang menyerang sebuah gereja dan membunuh seorang paderi pada awal minggu ini telahpun dibebaskan dengan tag elektronik sementara menunggu perbicaraan.

Valls dan Menteri Dalam Negeri Bernard Cazaneuve telah menerima kecaman kerana kegagalan yang menghalang tiga serangan keganasan besar di Perancis dalam 18 bulan.

Disebabkan salah seorang penyerang gereja, Adel Kermiche, 19 tahun, sedang menunggu perbicaraan atas dakwaan melakukan keganasan dan telah dipasang dengan tag elektronik bermakna hakim perlu mengambil pendekatan ‘berlainan’, kata Valls.

Bagaimanapun, perdana menteri menekankan bahawa hakim dalam kes individu ini tidak patut bertanggungjawab atas ‘perbuatan keganasan ini’.

Tatkala pembunuhan seorang paderi oleh pejuang jihad di depan altar gereja mencetuskan kebimbangan ketegangan agama di Perancis, Valls berkata negara perlu menjalin ‘hubungan baru’ dengan Islam.

“Kami perlu menetap semula dan mencipta satu hubungan baru dengan Islam di Perancis,” kata Valls.

Beliau menambah beliau bersikap “terbuka kepada idea – untuk tempoh yang belum ditentukan – pembiayaan dari luar negara tidak harus disalurkan untuk pembinaan masjid.”

Valls juga meminta supaya imam “dilatih di Perancis, bukan di tempat lain.” – AFP