PM Sepanyol lawat Catalonia

BARCELONA, 12 Nov – Perdana Menteri Sepanyol Mariano Rajoy (gambar) hari ini melawat Catalonia untuk kali pertama sejak Madrid mengenakan pemerintahan langsung ke atas rantau, sehari selepas beratus ribu rakyat Catalonia berarak untuk menuntut pembebasan pegawai serantau yang dipenjarakan.

Mariano Rajoy dijangka berada di Barcelona, ibu negeri Catalonia, pada pukul 11:00 pagi untuk menunjukkan sokongan kepada kempen Parti Popular beliau sebelum pilihan raya pada bulan depan.

Lawatan beliau diadakan dua minggu selepas beliau memecat pemimpin Catalonia Carles Puigdemont, kerajaannya dan parlimen, menggantung autonomi rantau dan mengadakan pilihan raya baru di sana pada 21 Disember.

Semalam, beratus ribu penduduk Catalonia membantah terhadap pemenjaraan pegawai serantau atas kempen mereka untuk menuntut kemerdekaan daripada Sepanyol, yang telah mengakibatkan negara dibelenggu krisis politik.

Penunjuk perasaan berkumpul di sebatang jalan bersebelahan dengan bangunan parlimen serantau mengibar bendera kemerdekaan Catalonia dan melaung “Kebebasan!” sementara beberapa orang memegang panji-panji yang berbunyi: “Demokrasi SOS.”

Rajoy, yang dijangka menghadiri satu penyampaian oleh seorang calon parti di hotel stesen, tidak akan hadir di khalayak ramai di bandar. – AFP