PM Thailand b...

PM Thailand bidas penunjuk perasaan Myanmar

BANGKOK, 28 Dis – Perdana Menteri Thailand membidas penunjuk perasaan yang turun di jalan-jalan Yangon Myanmar pada hujung minggu lalu selepas mahkamah Thailand menjatuhkan hukuman mati dua pekerja Myanmar kerana membunuh dua pelancong British.

Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chan-ocha berkata pengkritik perlu menghormati keputusan itu dan bahawa sistem keadilan Thailand tidak akan tunduk kepada tekanan awam.

Zaw Lin dan Win Zaw Htun, kedua-duanya berusia 22, didapati bersalah oleh mahkamah Thailand pada Khamis lalu atas tuduhan membunuh Hannah Witheridge, 23, dan David Miller, 24, yang mayatnya ditemui di pantai percutian Thailand selatan Koh Tao dalam 2014.

Keputusan tersebut mencetuskan kemarahan di Myanmar di mana beratus-ratus orang mengadakan protes setiap hari di luar Kedutaan Thailand di Yangon, bandar terbesar di Myanmar, menyeru mereka dibebaskan.

Penunjuk perasaan berkata kedua-dua lelaki telah digunakan sebagai kambing hitam oleh pihak berkuasa dalam usaha untuk menutup kes berprofil tinggi.

Pada hari Sabtu, ketua tentera Myanmar dipanggil oleh Thailand untuk mengkaji semula hukuman daripada dua orang lelaki.

Pada hari Sabtu lalu, kedua-dua mereka dipindahkan dari penjara Koh Samui, di mana mereka telah ditahan sejak 14 bulan yang lalu, sebuah penjara keselamatan tertinggi di wilayah selatan Nakhon Si Thammarat.

Seorang peguam berkata, mereka akan mengemukakan rayuan dalam tempoh satu bulan. – Reuters