PNG beri amar...

PNG beri amaran kemarau terburuk

SYDNEY, 25 Ogos (Reuters) – El Nino mungkin membawa kemarau paling teruk dalam 20 tahun ke Papua New Guinea, kata perdana menteri negara itu, sekaligus menimbulkan kebimbangan bahawa penghasilan komoditi pertanian negara mungkin merosot.

Cuaca kering telah membelenggu kebanyakan kawasan di Papua New Guinea dalam beberapa bulan ini, sementara fros dalam masa dua minggu lalu di rantau tanah tinggi negara telah memusnahkan bekalan makanan penting, kata kerajaan lewat semalam.

El Nino lazimnya dikaitkan dengan keadaan kering dan fros merupakan gejala awal fenomena, kata pakar cuaca.

Perdana Menteri Peter O’Neill mengingatkan mengenai peningkatan keadaan yang tidak baik di seluruh Papua New Guinea tatkala El Nino semakin kuat dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

“Kemarau ini berpotensi menjadi lebih teruk daripada tahun 1997 dan 1998,” kata beliau.

Keadaan darurat telah pun diisytiharkan di wilayah tanah tinggi Enga dan Southern di Papua New Guinea.

Wilayah tanah tinggi Papua New Guinea merupakan rantau pengeluaran kopi, salah satu daripada beberapa komoditi negara yang dieksport. Papua New Guinea menyumbang kepada kira-kira 1 peratus daripada bekalan kopi global, anggar Bank Dunia.

Pekerja bantuan berkata masih terlalu awal untuk menilai kerosakan kepada industri kopi negara, tetapi menambah Papua New Guinea akan menghadapi kecemasan kemanusiaan jika penilaian O’Neill diluluskan.

“Semua orang mempunyai taman mereka sendiri dan mereka banyak bergantung padanya untuk makanan. Jika taman mereka dimusnahkan oleh fros atau ia menjadi amat kering disebabkan kekurangan air maka kemungkinan besar penduduknya akan menghadapi stres makanan,” kata Blossum Gilmour, penolong pengarah CARE Papua New Guinea.