Poland belasa...

Poland belasah Georgia

WARSAW, 14 Jun (Reuters) – Penyerang Poland Robert Lewandowski mencetak hatrik kedua terpantas kelayakan Kejohanan Eropah dalam masa empat minit apabila membelasah Georgia 4-0 dalam aksi Kumpulan D di laman sendiri semalam.

Poland mendahului 1-0 apabila Lewandowski menambah gol kedua pada minit ke-89, sebelum meraih dua lagi pada masa kecederaan untuk meletakkan Poland tiga mata di depan buat sementara di bahagian atas kumpulan.

Kemenangan itu menggerakkan Poland dengan Euro ketiga mereka dengan bantuan kejutan kemenangan 2-0 mereka ke atas pasukan Jerman pada Oktober.

Poland meraih 14 mata daripada enam perlawanan awal sebelum Scotland, yang mempunyai 11 mata selepas seri 1-1 di Ireland dan Jerman. Bekas negara komunis itu meraih 10 mata selepas beraksi di Gibraltar lewat semalam.

“Tidak ada sesiapa di antara kami takut menjadi penyandang tempat kedua,” kata jurulatih Poland Adam Nawalka.

Robert Lewandowski menanduk bola ketika menentang Georgia dalam aksi kelayakan Euro 2016 di Warsaw semalam. – Reuters
Robert Lewandowski menanduk bola ketika menentang Georgia dalam aksi kelayakan Euro 2016 di Warsaw semalam. – Reuters

Pengurus Georgia Kakhaber Tskhadadze menambah: “Poland seperti mesin malam ini dan pasukan ini boleh mencapai banyak jangkaan.”

Lima puluh tujuh ribu peminat di Stadium Nasional terpaksa menunggu lebih sejam untuk gol pertama selepas Lewandowski membazirkan dua peluang terbaik untuk membuka jaringan manakala rakan sepasukannya juga bergelut untuk memecahkan lima barisan pertahanan Georgia.

Gol pembukaan datang selepas 62 minit apabila pasangan Lewandowski berusia 21 tahun, Arkadiusz Milik meledak dari jarak 20 meter selepas sepakan sudut.

Georgia hampir menemui gol penyamaan apabila rembatan kencang pemain bek Georgi Navalovsky terkena palang sebelum Lewandowski menyumbat tiga gol.

Penyerang Bayern Munich itu yang mengalami malam mengecewakan di hadapan gol, memanfaatkan dua hantaran Milik dan satu lagi daripada bekas rakan sepasukannya di Borussia Dortmund, Jakub Blaszczykowski untuk melengkapkan tiga mata.