Poland raikan kemerderkaan ke-99

WARSAW, 12 Nov – Ulang Tahun ke-99 Hari Kemerdekaan Poland dirayakan di sini kelmarin.

Perayaan utama diadakan di ibu negara Warsaw, termasuk peristiwa penting dengan kehadiran presiden dan perdana menteri negara serta wakil-wakil Kesatuan Eropah dan ahli diplomatik asing.

“Kehidupan bebas yang berpanjangan, berdaulat, Poland, dalam perayaan kemerdekaannya. Salam dan penghormatan kepada wira-wira tanah air kita yang memberikan kemerdekaan ini,” Presiden Poland Andrzej Duda dalam ucapannya di Dataran Pilsudski Warsaw.

“Kita tidak boleh lupa bahawa kemerdekaan tidak diberikan sekali dan untuk semua, dan aspek yang paling penting dalam proses politik adalah memperkuatnya,” kata presiden itu.

Rakyat juga harus ingat bahawa kepercayaan di Republik Poland adalah sangat penting dalam menjalani kehidupan seharian dan bekerja, Duda menambah kata, “Pengabdian kepada tanah air, kepada bangsa, kepada setiap sesama warganegara adalah perkara yang paling penting”.

Orang ramai mengambil bahagian dalam perarakan untuk meraikan ulang tahun ke-99 kemerdekaan Poland di Warsaw, ibu kota Poland, pada 11 November 2017. – Xinhua

Duda juga meletakkan kalungan bunga ke perkuburan tentera semasa perayaan Hari Kemerdekaan di dataran itu dan bagi pihak institusi Kesatuan Eropah masing-masing, kalungan bunga diletakkan oleh Presiden Majlis EU, bekas Perdana Menteri Poland Donald Tusk dan Wakil Presiden Parlimen Eropah, Ryszard Czarnecki.

Perayaan utama diikuti oleh perarakan berskala besar melalui bandar Warsaw.

Hari Kemerdekaan Negara Poland adalah hari kebangsaan yang dirayakan pada 11 November untuk memperingati ulang tahun pemulihan kedaulatan Poland pada 1918, selepas pembahagian 123 tahun antara Rusia, Prusia, dan Austria selepas Perang Dunia Pertama. – Xinhua