Polis Austral...

Polis Australia pertahan penglibatan dalam kes Indonesia

SYDNEY, 4 Mei (Reuters) – Pasukan polis Australia hari ini mempertahankan penglibatannya dalam penjejakan sebuah rangkaian penyeludupan dadah antarabangsa yang akhirnya membawa kepada penembakan mati dua warga Australia oleh skuad penembak di Indonesia minggu lalu.

Peranan Polis Persekutuan Australia (AFP) dikritik meluas di dalam negara, dengan ramai mempertikaikan bahawa polis seharusnya mencegah beberapa daripada ahli rangkaian digelar Bali Nine daripada meninggalkan Australia berbanding memberikan maklumat kepada rakan sejawat Indonesia mereka.

Komisioner Polis Andrew Colvin mengatakan pegawai penyiasat tahu warga Australia itu terdedah kepada penangkapan—dan berpotensi berdepan hukuman mati—yang tidak dimiliki Australia—apabila mereka meminta Australia untuk memantau kumpulan itu.

Namun polis Australia tidak memberikan banyak bukti untuk penangkapan sebarang kumpulan sebelum mereka berlepas, katanya, menambah bahawa polis juga perlu menjejak seluruh rangkaian untuk mematahkan sindiket penyeludupan heroin.

“Keputusan seperti ini tidak diambil sewenang-wenangnya,” Colvin memberitahu wartawan di Canberra. “Ia adalah keputusan yang memeritkan.”

“Kami tidak boleh meminta maaf bagi peranan kami dalam cuba menghentikan pengimportan dadah,” tambahnya.

ARTIKEL YANG SAMA