Polis berkas ...

Polis berkas penembak di kompleks membeli-belah di Washington

LOS ANGELES, 25 Sept – Pihak berkuasa kelmarin menahan seorang lelaki kelahiran Turki yang disyaki menembak lima orang, termasuk seorang remaja yang mengalami penyakit kanser, di sebuah kompleks membeli-belah di Washington.

Jurucakap State Patrol Sarjan Mark Francis menamakan suspek sebagai Arcan Cetin, seorang penduduk bandar berhampiran Oak Harbor berusia 20 tahun, berkata beliau ditahan kira-kira 24 jam selepas pembunuhan itu. Tiada lagi suspek ditemui selepas itu .

Polis pada mulanya mengambarkan suspek sebagai seorang lelaki Hispanik lewat belasan tahun atau awal 20-an.

Halaman Facebook milik Cetin berkata beliau dilahirkan di Adana, Turki, berhijrah ke Sekolah Tinggi Oak Harbor dan telah bekerja di kedai runcit di bandar Pulau Whidbey.

Pada bulan Februari, beliau memuat turun ‘Call of Duty’ satu permainan video mengenai penembakan, dalam bayangan terhadap keganasan dunia sebenar yang ingin dilakukannya.

Pegawai penguatkuasa undang-undang ketika berada di tempat kejadian di luar Cascade Mall di Burlington, Wash., di mana beberapa orang telah ditembak pada 23 September 2016. - AP
Pegawai penguatkuasa undang-undang ketika berada di tempat kejadian di luar Cascade Mall di Burlington, Wash., di mana beberapa orang telah ditembak pada 23 September 2016. – AP

Pengguna YouTube memuat turun komen pada laman tersebut dan laman Twitter Cetin kelmarin sebagai tindak balas kepada penembakan di pusat membeli-belah itu.

Lelaki bersenjata itu melepaskan tembakan dengan senapang di bahagian solek pusat membeli belah Macy lewat Jumaat, membunuh empat wanita dan seorang lelaki, menurut polis.

Pejabat FBI di Seattle berkata ia tidak mempunyai bukti rakaman itu adalah keganasan yang berkaitan.

Penembak kemudian meninggalkan kedai dengan berjalan kaki, mencetuskan pemburuan sengit.

Senjata telah ditemui di Cascade Mall di Burlington, sebuah bandar yang mempunyai kira-kira 8,000 orang, kira-kira 70 batu (110 kilometer) di utara Seattle.

“Saya tidak tahu apa motif sebenar beliau untuk melakukan ini,” Chris Cammock, ketua polis di bandar terbesar di Mount Vernon, memberitahu sidang akhbar. “Tetapi saya pasti merancang untuk menyiasat bagi mengetahui perkara sebenar, mengikut kemampuan kami.” – AFP