Polis elit Pe...

Polis elit Perancis digesa bersatu

PARIS, 20 April (AFP) – Menteri Dalam Negeri Perancis pada Selasa lalu menggesa pasukan polis elit negara itu agar dapat menamatkan saingan tradisional mereka berikutan serangan berani mati pada November lalu di Paris yang meragut 130 nyawa.

“Masanya sudah tamat bagi persaingan antara kuasa-kuasa, kini masanya untuk perpaduan,” Bernard Cazeneuve memberitahu anggota polis separa tentera GIGN, sebuah unit RAID elit polis negara dan anti-geng pasukan polis Paris, BRI.

“Dalam menghadapi musuh-musuh yang berazam untuk menyerang kita yang akan menyebabkan kerosakan, tanpa keinginan untuk berunding dan kematian sendiri adalah sebahagian daripada falsafah dan strategi mereka, oleh itu kita perlu ada sebuah pasukan kuasa yang berkesan … bekerjasama ke arah matlamat yang sama, “kata Cazeneuve.

Persaingan antara tiga pasukan telah diketahui dalam merumitkan operasi serta siasatan.

Kawasan-kawasan operasi tradisional – di kawasan luar bandar dan di pusat-pusat Bandar polis – akan diketepikan semasa krisis serius atau serangan utama, kata Cazeneuve.

“Sekiranya berlaku pembunuhan beramai-ramai, dalam minit pertama bahawa pengganas akan mendakwa sejumlah besar mangsa,” kata Cazeneuve.

“Oleh itu, kita perlu bertindak balas secepat mungkin, dan juga menjangkakan serangan itu.”

Cazeneuve juga mengumumkan bahawa cawangan baru GIGN dan RAID akan diwujudkan di seluruh negara dan 100 kakitangan BRI yang mantap akan digandakan sebanyak dua kali ganda.

ARTIKEL YANG SAMA