Polis geledah...

Polis geledah kuil kesan sami yang dikehendaki

BANGKOK, 16 Feb – Polis Thailand hari ini mulakan penggeledahan di kuil Buddha yang dicengkam skandal, untuk mencari seorang sami yang dikehendaki yang telah mengelak dari ditangkap selama berbulan-bulan dalam satu kisah yang menonjolkan perpecahan tentang kepercayaan di negara itu.

Penggeledahan di kuil berpengaruh dan kaya Wat Dammakaya di pinggir Bangkok dibuat selepas ketua junta Thailand menggunakan kuasa khas untuk meletakkan kawasan seluas 1,000 ekar itu di bawah kawalan ketenteraan.

Cubaan sebelum ini untuk menyerbu kuil itu terhalang selepas ribuan penganut muncul untuk mempertahankan Phra Dhammachayo, sami yang berusia tujuh puluhan itu yang telah mengasaskan arahan perpecahan Buddha pada tahun 1970.

Dia dituduh melakukan pembersihan wang dan menerima dana yang disalahgunakan berjumlah 1.2 bilion baht (AS$33juta) dari pemilik bank koperasi yang kini telah dipenjarakan.

Sami Buddha mengambil gambar mudah alih semasa sekatan polis melalui pintu yang tertutup di hadapan kuil Wat Dhammakaya di utara Bangkok kelmarin. - AFP
Sami Buddha mengambil gambar mudah alih semasa sekatan polis melalui pintu yang tertutup di hadapan kuil Wat Dhammakaya di utara Bangkok kelmarin. – AFP

Pada hari itu beribu-ribu orang anggota polis dan tentera yang dibawa dengan menaiki bas memasuki tapak itu sebelum subuh hari ini, dengan menutup jalan raya menuju ke kuil besar itu.

Operasi itu menyusuli arahan mendadak yang disokong oleh pemimpin junta Prayut Chan-O-Cha yang memberikan kuasa kepada pihak berkuasa untuk menutup laluan masuk.

“Kuil Dhammakaya telah membenarkan polis dan para pegawai DSI untuk menjalankan penggeledahan ke dalam kuil untuk mencari tersangka,” ketua DSI, pasukan yang sama seperti FBI, memberitahu para pemberita selepas pertikaian berjam-jam lamanya.

“Jika orang tertinggi ini berpendapat dia tidak bersalah dia seharusnya menyerah diri dan memasuki proses pengadilan,” kata Kolonel Paisit Wongmuang. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA