Polis hina ra...

Polis hina raja meninggal dalam tahanan

BANGKOK, 25 Okt (Reuters) – Seorang anggota polis yang sedang disiasat dalam sebahagian penyiasatan menghina diraja yang begitu ditonjolkan telah meninggal dunia dalam tahanan selepas dia menggantung diri di sel penjaranya, menurut menteri keadilan Thailand hari ini.

Mejar Polis Prakrom Warunprapa dipenjara oleh mahkamah pada Rabu lalu bersama dua orang lagi dalam sebahagian penyiasatan ke atas sekumpulan orang yang disyaki membuat dakwaan palsu mempunyai hubungan dengan pihak diraja bagi faedah peribadi.

Dua orang lagi yang didakwa itu ialah Suriyan SUjirtpalawong, tukang tilik terkenal dan pembantunya, Jirawong Wattanathewasip. Prakrom menggantung dirinya di sel penjaranya pada Jumaat lalu dan disahkan meninggal dunia selepas dibawa ke hospital, menurut menteri keadilan Paiboon Koomchaya.

“Tersangka telah menggantung dirinya sendiri. Banduan ditemui mati di sel penjaranya dan pihak berkuasa berusaha menyelamatkannya,” Paiboon memberitahu Reuters.

“Buat masa ini kami sedang melakukan autopsi. Apa saja hasilnya kami akan menerimanya kerana ini adalah kes yang ditonjolkan yang menjadi tumpuan umum.”