Polis India: ...

Polis India: Militan culik saya

NEW DELHI, 5 Jan (Reuters) – Sehari sebelum serangan mati ke atas pangkalan udara di utara India, seorang pegawai polis yang dalam perjalanan pulang dari kuil telah diculik oleh sekumpulan lelaki yang lengkap bersenjata yang bertutur bahasa Urdu, menurutnya hari ini.

“Sebaik saja saya melihat mereka, saya menyedari mereka adalah pengganas,” Penguasa Polis Salwinder Singh memberitahu media.

“Salah seorang lelaki bersenjata itu telah merampas telefon saya dan membuat panggilan ke Pakistan,” kata Singh. Urdu, secara meluas dituturkan di Pakistan, boleh kebanyakannya difahami oleh mereka yang bertutur bahasa Hindi.

Rakan sekerja Singh yang dihubungi selepas dia dibebaskan menyifatkannya sebagai rompakan bersenjata, salah satu dalam siri-siri kesilapan keselamatan sebelum serangan 2 Januari di pangkalan udara Pathankot yang mengorbankan tujuh orang kakitangan keselamatan India, dan mencederakan 22 orang.

Rekod menara telefon bimbit mengatakan para penjenayah telah membuat panggilan dari telefon Singh, dari dalam pangkalan udara pada tengah hari pada 1 Januari, menurut Indian Express, kira-kira 12 jam sebelum kerajaan mengatakan ia telah mengesan mereka melalui pengawasan udara.