Polis Kemboja...

Polis Kemboja akan tahan ketua pembangkang

PHNOM PENH, 16 Nov (AFP) – Polis Kemboja berikrar akan memberkas ketua parti pembangkang Sam Rainsy jika dia kembali ke negara beraja itu seperti yang dirancang pada malam ini, dalam langkah yang dikecam sebagai serangan politik oleh orang kuat negara itu, Perdana Menteri, saingan utamanya.

Mahkamah telah mengeluarkan waran tangkap bagi Rainsy minggu lalu berhubung hukuman dua tahun yang tidak dijalani kerana memfitnah, sehari selepas Hun Sen mengancamnya dengan tindakan undang-undang berasingan bagi ulasan yang menggesa perdana menteri mengorak langkah kepada keluar secara aman dari pejabat.

Hun Sen yang telah memimpin Kemboja lebih tiga dekad kerap dituduh mempengaruhi mahkamah untuk menghalang penentang-penentangnya, satu taktik yang digunakan beberapa kali sejak pilihan raya 2013 yang menurut Rainsy yang dimanipulasi oleh parti memerintah, Parti Rakyat Kemboja.

Rainsy, yang pada masa ini melawat Korea Selatan, dijatuhi hukuman pada tahun 2011 kerana menuduh menteri luar bekas anggota Khmer Rouge yang kejam, yang telah memimpin Kemboja dari tahun 1975 hingga 1979.

Polis Kemboja akan menahan ketua pembangkang negara itu, Sam Rainsy sekiranya dia pulang ke tanah air. – Reuters
Polis Kemboja akan menahan ketua pembangkang negara itu, Sam Rainsy sekiranya dia pulang ke tanah air. – Reuters

Dia dijangka tiba di lapangan terbang Phnom Penh sekitar pukul 10:30 malam dan menurut polis mereka akan menangkapnya apabila dia menjejakkan kaki di negara itu.

“Kami mesti menangkapnya. Itu tugas polis. Kami mesti lakukannya selepas mahkamah memerintahkan penangkapannya,” Kirt Chantharith, jurucakap polis kebangsaan, memberitahu AFP.

Perintah penangkapan Rainsy disahkan oleh Menteri Dalam Negeri Sar Kheng, manakala jurucakap parlimen berkata ketua pembangkang secara automatik kehilangan statusnya sebagai ahli undangan dan kekebalan daripada penangkapan, selepas waran dikeluarkan.

“Apabila waran tangkap dikeluarkan, dia telah kehilangan semua status ini,” Chheang Vun memberitahu para pemberita.