Polis Kenya m...

Polis Kenya miliki gading haram, diberkas

NAIROBI, 1 Mac (AFP) – Empat anggota polis Kenya akan didakwa kerana memiliki gading haram di sebuah mahkamah Nairobi hari ini, menurut agensi hidupan liar kerajaan dalam satu kenyataan.

Empat pegawai junior, yang kesemuanya anggota unit khas yang ditugaskan dengan keselamatan ministerial telah ditangkap pada malam Isnin dalam sebuah kenderaan milik kerajaan kerana cuba untuk menjual lima kilogram (11 paun) gading, dengan nilai pasaran sekitar AS$5,500.

Satu kenyataan dari Perkhidmatan Hidupan Liar Kenya (KWS) mengatakan suspek – tiga pengawal keselamatan dan seorang pemandu – adalah anggota Sekuriti Bangunan Kerajaan Unit Pentadbiran Polis Kenya.

Pemburuan haram di Kenya sudah semakin berkurangan dengan menteri alam sekitar Judy Wakhungu mengatakan minggu lepas bahawa sejumlah gajah dibunuh pada 2015 telah menurun kepada 93 daripada 164 pada 2014.

Namun timur negeri Afrika masih lagi menjadi laluan penyeludupan penting bagi gading haram dengan sebahagian besar pengiriman gading menggunakan kapal dari gajah yang diburu telah dihantar ke luar pelabuhan Mombasa.

Penyeludupan itu dipermudahkan oleh rasuah, dengan geng penjenayah membayar polis, pegawai kastam dan hakim.

ARTIKEL YANG SAMA