Polis Sabah s...

Polis Sabah siap siaga kekang sebarang ancaman

KOTA KINABALU, 6 Mei (Bernama) – Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Awang Sahari EM Nadzeer menegaskan pihaknya sentiasa berjaga-jaga terhadap sebarang kemungkinan yang boleh menjejaskan keselamatan di Sabah.

Langkah itu merupakan antara pendekatan awal polis bagi mengekang segala kemungkinan ancaman di negeri ini, termasuk tindak-tanduk dan elemen ancaman yang dibawa kumpulan militan IS, katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini. Beliau berkata demikian sebagai mengulas penahanan 12 individu yang disyaki terlibat dengan kumpulan militan IS di Selangor baru-baru ini serta cuba menghuru-harakan negara ini.

Pada 26 April lalu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar dalam satu kenyataan berkata 12 lelaki yang ditahan di Hutan Lipur Gunung Nuang, Hulu Langat, disyaki merancang mengebom beberapa sasaran di Lembah Klang.

Kumpulan itu merupakan anggota militan tempatan baharu, yang ditubuhkan bagi menyahut seruan militan IS untuk melancarkan serangan ke atas kepentingan negara Islam sekular yang dianggap sebagai musuh.

Seruan berkenaan juga dipercayai untuk membalas dendam terhadap polis susulan penahanan anggota kumpulan militan IS di seluruh negara sejak Febuari 2013.