Polis Turki t...

Polis Turki tembak dua ‘pengganas wanita’ di Istanbul

ISTANBUL, 22 Dis (AFP) – Polis Turki menembak mati dua ‘pengganas’ wanita dalam serbuan sebelum subuh hari ini ke atas sel militan yang disyaki di Istanbul, lapor media.

Agensi berita Dogan mengatakan pertempuran senjata antara kedua-dua belah pihak itu, juga mengakibatkan empat anggota polis cedera ringan, berlaku di daerah Gaziosmanpasa di utara sebelah bandar Eropah.

Laporan itu tidak menyatakan organisasi mana kedua-dua suspek itu bersekongkol.

Namun Gaziosmanpasa dikenali sebagai kubu kuat penyokong Parti Pekerja Kurdistan (PKK) dan Parti Barisan Hadapan Rakyat Revolusi berhaluan ultra (DHKP-C).

Laporan itu mengatakan lagi bahawa kedua-dua wanita berkenaan adalah sebahagian daripada sel yang berkaitan dengan serangan pengeboman misteri yang berlaku pada 1 Disember berhampiran sebuah stesen metro Istanbul yang mencederakan hampir belasan orang.

Tidak ada kumpulan yang mendakwa melakukan serangan itu, yang kelihatannya telah menyasarkan kenderaan polis yang sedang melintas.

Pertempuran hari ini, yang berakhir kira-kira setengah jam, berlaku apabila militan melepaskan tembakan ke arah polis yang sedang melakukan serbuan itu, yang kemudian bertindak balas, kata Dogan.

Turki dalam keadaan berjaga-jaga selepas 103 orang terbunuh pada 10 Oktober apabila dua pengebom berani mati meledakkan bom di khalayak aktivis keamanan di bandar Ankara, serangan terburuk dalam sejarah moden Turki.