Potensi ekonomi global meningkat

KUALA LUMPUR, 11 Ogos – Potensi ekonomi digital, pertumbuhan potensi dan penyalahgunaan meningkat dengan ketara, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari.

Beliau berkata angka yang dikeluarkan oleh syarikat penyelidikan pasaran, Ipsos, dan Pusat Inovasi Tadbir Urus Antarabangsa yang menunjukkan penurunan kepercayaan dalam talian membimbangkan.

“Bagi kita semua yang berminat untuk memanfaatkan ekonomi digital bagi pertumbuhan, trend ini perlu ditangani dengan segera.

“Tanpa kepercayaan dalam talian, vendor akan mendapati pelanggan berkurangan di platform e-dagang, guru ragu-ragu untuk membenarkan pelajar mengakses kandungan pendidikan dalam talian dan rakyat enggan menyumbang pandangan dan pendapat mereka untuk perbincangan di Internet,” katanya.

Jailani berkata demikian dalam ucapannya pada Persidangan Ekonomi Digital dan e-Dagang Institut Kepimpinan dan Strategi Asia (ASLI) di sini baru-baru ini.

Sementara itu, katanya, pihak berkepentingan ekonomi digital perlu menggalakkan dasar perlindungan data yang lebih baik untuk memaksimumkan manfaat ekonomi digital.

“Bagaimanapun, konsensus adalah perlindungan data, di peringkat global, tidak begitu menggalakkan. Malah, banyak negara sedang membangun masih kekurangan rangka kerja undang-undang yang asas untuk mendapatkan perlindungan data dan privasi,” katanya kepada Bernama di luar acara tersebut.

Global Cyberlaw Tracker Persidangan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Perdagangan dan Pembangunan mendapati pada 2015, lebih separuh daripada semua negara mempunyai undang-undang sedemikian dan ia sering kurang dilaksanakan, kata Jailani.

“Malaysia memulakan era digital dengan pengenalan Koridor Raya Multimedia di Cyberjaya pada 1996 dan memperkenalkan undang-undang siber yang penting, seperti undang-undang telekomunikasi dan penyiaran berpusat, iaitu Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Akta Tandatangan Digital 1997,” katanya.

Jailani berkata asas undang-undang yang kukuh menjadi pemboleh utama kepada banyak kisah kejayaan digital.

Bagi sektor kewangan, katanya, Bank Negara Malaysia mencatatkan pelanggan perbankan dalam talian yang aktif meningkat daripada empat juta pada 2011 kepada 11 juta pada 2016, manakala pemindahan kredit telah mengatasi cek buat kali pertama pada 2015. – Bernama