Presiden Buru...

Presiden Burundi tidak hadiri sidang kemuncak krisis

BUJUMBURA, Burundi, 31 Mei (AFP) – Presiden Burundi, Pierre Nkurunziza tidak akan menghadiri sidang kemuncak pemimpin serantau di Tanzania hari ini yang memfokuskan ke atas krisis yang melanda negerinya, menurut jurucakapnya.

“Presiden Nkurunziza tidak akan pergi ke Dar es Salaam,” Gervais Abahiro memberitahu AFP.

“Beliau akan diwakili oleh menteri luar negerinya. Beliau sedang berkempen untuk pilihan raya dan bercadang untuk mewakilkan menterinya.”

Ketua negeri Rwanda, Uganda, Tanzania dan Kenya akan bertemu di bandar pelabuhan Tanzania untuk menangani krisis di Burundi yang berpunca daripada bidaan kontroversi Nkurunziza untuk bertahan bagi penggal ketiga di pejabatnya.

Ia adalah semasa mesyuarat krisis pertama pada 13 Mei di bandar ekonomi Tanzania, yang dihadiri oleh Nkurunziza, ketika jeneral tertinggi melancarkan bidaan tidak berjaya untuk menyingkirkannya.

Bandar Bujumbura, Burundi telah dilanda oleh berminggu-minggu pergolakan awam yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 30 orang maut dalam tindakan keras besar.

Kerajaan Burundi menegaskan pada Jumaat yang pilihan raya parlimen akan diadakan pada 5 Jun meskipun krisis politik berterusan.

Manakala, pilihan raya presiden dijadualkan pada 26 Jun.