Presiden Fili...

Presiden Filipina ingin berkawan dengan Trump, Putin

MANILA, Filipina, 16 Nov – Presiden Filipina, yang menyelar Presiden Barack Obama kerana mengkritik tindakan keras anti-dadah beliau, berkata hubungannya dengan AS sepertinya lebih baik di bawah Donald Trump dan berkata beliau tidak sabar-sabar untuk bertemu dengan pemimpin Rusia Vladimir Putin pada sidang kemuncak Asia Pasifik akan datang.

Presiden Rodrigo Duterte, telah mengeluarkan kata-kata positif mengenai kedua-dua presiden dipilih dan Putin pada persidangan akhbar lewat semalam di Manila.

Ketika ditanya sama ada hubungannya dengan Amerika boleh menjadi lebih baik di bawah Trump, Duterte menjawab: “Saya pasti, kami tidak bertengkar. Saya boleh menjadi kawan kepada sesiapa, terutamanya kepada seorang presiden, ketua eksekutif negara lain.”

Duterte, 71, yang telah dibandingkan dengan Trump disebabkan sikap tidak hormat beliau kepada pesaing dan pengkritik, berkata beliau percaya terhadap presiden dipilih AS itu dan menjangka agar dirinya bersikap adil dalam mengendalikan orang yang tinggal di AS secara tidak sah.

Warga Filipina membentuk salah satu kumpulan ekspatriat terbesar di AS.

Ucapan baiknya adalah penyimpangan daripada komennya berhubung jejak kempen pada Mac, apabila beliau tersinggung setelah dibandingkan dengan Trump. – AP