Presiden: Ira...

Presiden: Iran perlu menswastakan industri kereta

DUBAI, 1 Mac (Reuters) – Industri kereta Iran perlu diswastakan untuk memenuhi matlamat kerajaan bagi mengubahnya menjadi pesaing global, kata presiden hari ini, menghantar signal kuat mengenai tujuannya untuk membuka ekonomi negara kepada pasaran dunia.

Hassan Rouhani mengatakan pembuat kereta Iran, yang membentuk subsektor kedua terbesar ekonomi setelah minyak, seharusnya bekerjasama rapat dengan syarikat-syarikat luar negeri untuk meningkatkan kualiti produk mereka.

“Industri kereta seharusnya diswastakan, ia harus menjadi kompetitif,” kata Rouhani dalam satu ucapan televisyen bagi sidang pembuat kereta antarabangsa di Tehran.

Kerajaan itu pada masa ini mengawal kira-kira separuh daripada sektor itu.

Sekutu Rouhani telah meraih kemenangan dalam pilihan raya parlimen pada Jumaat yang sepatutnya memberi presiden lebih skop untuk menekan pelan besar bagi memodenkan ekonomi Iran.

Sektor kereta terbesar namun sudah lapuk adalah salah satu industri paling menarik bagi pelabur asing, yang telah berduyun-duyun ke Tehran sejak sekatan antarabangsa dibatalkan pada Januari berikutan perjanjian nuklear Iran bersama kuasa dunia.

ARTIKEL YANG SAMA