Presiden mahu...

Presiden mahu Messi bersama Argentina

BUENOS AIRES, 28 Jun (AP) – Penyokong dan Presiden Argentina menjadi salah seorang yang meminta agar Lionel Messi menimbangkan semula keputusannya bersara daripada pasukan kebangsaan selepas gagal membawa pulang Trofi Copa America Centenario edisi ke-100, semalam.

Messi mengejutkan bola sepak Argentina apabila membuat pengumuman itu selepas tewas di tangan Chile 4-2 menerusi penentuan sepakan penalti selepas aksi sepenuh masa terikat tanpa jaringan.

“Zaman saya bersama pasukan kebangsaan sudah tamat. Sudah empat kali final, ia sudah tidak bermakna. Saya sudah mencuba. Saya memang mahukan gelaran itu, tapi saya tidak dapat mencapainya, maka saya fikir ia sudah berlalu,’’ kata Messi.

Messi terlepas penalti pertama Argentina yang terkena palang gol sekali gus menyaksikan pasukannya terus ketinggalan selepas itu.

Presiden Argentina, Mauricio Macri menerusi Twitter berkata: “Saya tetap bangga dengan dengan pasukan kebangsaan ini. Saya harap kita semua dapat terus menikmati aksi pemain terbaik dunia pada tahun akan datang.”

Macri yang juga bekas Presiden Kelab Boca Juniors, menamatkan tweetnya dengan hashtag #NoTeVayasLio (#JanganPergiLio), yang mencetus perdebatan hangat di seluruh dunia sejak kelmarin.

Presiden Kelab Lanus, Nicolas Russo, Persatuan Bola Sepak Argentina akan cuba memujuk Messi mengubah pendirian sambil mengakui Messi perlu kekal dalam pasukan negara itu.

Pada saingan final Copa 2007, Messi dan Argentina tewas kepada Brazil dan pada Piala Dunia 2014, Messi dan Argentina juga tewas kepada Jerman dalam tambahan masa. Pada pentas final Copa America tahun lalu, Messi juga kempunan di tangan Chile juga menerusi penentuan penalti selepas kedudukan sepenuh masa terikat 0-0.

Messi menyertai Barcelona pada 2001 ketika berusia 13 tahun dan bekerja keras untuk kejayaan kelab bola sepak Catalan itu, namun peminat bola sepak Argentina kerap membidasnya kerana gagal menyumbang piala untuk pasukan kebangsaan sendiri dan ia amat berbeza dengan Diego Maradona yang menjulang Piala Dunia pada 1986.

ARTIKEL YANG SAMA