Presiden Mesir bincang isu serantau bersama ketua PBB

KAHERAH, Mesir, 16 Feb – Presiden Mesir dan ketua Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dalam rangka lawatan, berjanji di sini untuk meneruskan kerjasama dan menyelesaikan masalah-masalah serantau.

Presiden Abdel Fattah al-Sisi mengadakan rundingan bersama Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres, melahirkan kesediaan untuk kerjasama dengan lebih lanjut bersama PBB, Menteri Luar Mesir, Samer Shoukry berkata dalam satu sidang media bersama Guterres selepas mesyuarat itu.

“Guterres memiliki kebijaksanaan sejak dia seorang negarawan, bekas perdana menteri… Mesir akan pasti meneruskan hubungan bersama PBB, melalui duta tetap kami,” ujar Shoukry.

Beliau menjelaskan bahawa Mesir telah menyokong proses damai di Syria dan juga usaha-usaha utusan khas PBB bagi Syria, Staffan De Mistura, menekankan kepentingan pembangkang Syria dalam rundingan damai Geneva.

Antonio Guterres (kiri) bersama Samer Shoukry pada sidang media bersama selepas menghadiri mesyuarat bersama Presiden Abdel Fattah al-Sisi. - AFP
Antonio Guterres (kiri) bersama Samer Shoukry pada sidang media bersama selepas menghadiri mesyuarat bersama Presiden Abdel Fattah al-Sisi. – AFP

Menteri itu juga menegaskan bahawa komuniti antarabangsa tidak boleh menerima sebarang prasyarat daripada semua pihak untuk mencapai satu penyelesaian di Syria, menambah bahawa, satu penyelesaian yang mencapai aspirasi orang-orang Syria mesti dicapai.

Sementara itu, Shoukry berkata, dia berjumpa dengan satu delegasi dari Majlis Tertinggi Negeri Libya dan para delegasi memuji pelan damai yang bermakna satu perkembangan penting yang menyokong institusi-institusi sah dan tentera kebangsaan. – NNN