Presiden Myan...

Presiden Myanmar berjanji peralihan kuasa lancar

YANGON, Myanmar, 12 Nov (AFP/Reuters) – Presiden Myanmar telah menyertai ketua tentera dalam mengucapkan tahniah kepada Aung Sang Suu Kyi selepas beliau menyapu bersih pilihan raya kebangsaan, dan berjanji peralihan kuasa yang lancar.

Negara itu telah didominasi oleh pihak tentera selama setengah abad melalui pemerintahan junta dan sejak 2011, kuasi-awam kerajaan dijalankan oleh sekutunya.

Namun Demokrasi Liga untuk Kebangsaan (NLD) Suu Kyi di ambang mencondongkan keseimbangan kuasa selepas memenangi lebih dari 85 peratus kerusi yang diisytiharkan setakat ini dari pilihan raya Ahad lalu.

Dalam satu keterangan di laman Facebook Presiden Thein Sein, kerajaan yang telah membawa pembaharuan baru-baru ini, berkata “kami ingin mengucapkan tahniah” kepada Suu Kyi “kerana memenangi kelulusan rakyat.”

“Sebagai kerajaan, kami akan hormat dan taat kepada keputusan pilihan raya dan memindahkan kuasa secara aman.”

Presiden Myanmar berjanji peralihan kuasa akan berjalan dengan lancar serta akur dan taat dengan keputusan pilihan raya Myanmar. - Reuters
Presiden Myanmar berjanji peralihan kuasa akan berjalan dengan lancar serta akur dan taat dengan keputusan pilihan raya Myanmar. – Reuters

Parti NLD telah memenangi 256 kerusi, hanya kekurangan 70 kerusi untuk keputusan majoriti. Tetapi ia hampir pasti menghancurkan melalui penanda itu, dengan banyak lagi keputusan rasmi akan diumumkan hari ini.

Suu Kyi memanggil bagi rundingan perdamaian kebangsaan dengan ketua tentera berkuasa Ming Aung Hlaing dan Thein Sein, menggesa bagi keperluan untuk pemindahan kuasa secara aman.

Kedua-duanya bersetuju untuk rundingan selepas Suruhanjaya Kesatuan Pilihan Raya mengumumkan keputusan penuh, dengan ketua tentera itu juga membawa ke Facebook bagi mengucapkan tahniah kepada Suu Kyi atas ‘kemenangan majoriti.’

Sementara itu, presiden Amerika Syarikat, Barack Obama juga mengucapkan tahniah kepada Aung San Suu Kyi dan partinya atas kecemerlangan dalam pilihan raya itu menurut satu keterangan yang dikeluarkan oleh Rumah Putih.