Presiden seme...

Presiden sementara Haiti diraikan di Istana

PORT-AU-PRINCE, 15 Feb – Seorang senator yang berkhidmat sebagai menteri dalam negeri di bawah bekas presiden Jean-Bertrand Aristide mengangkat sumpah sebagai presiden sementara Haiti semalam, kemajuan bertemu dengan keriangan bersama dengan sekutu pemimpin berhaluan kiri yang beberapa hari lalu adalah penunjuk perasaan jalanan utama.

Haiti membatalkan perebutan pilihan raya presiden pada Januari lalu di tengah –tengah bantahan ganas terhadap dakwaan penipuan dalam pusingan pertama dan selepas calon pembangkang memboikot undian.

Bekas presiden Michel Martellu menamatkan penggalnya seminggu lalu tanpa pengganti yang dilantik hasilnya. Sebaliknya, persetujuan diadakan bagi parlimen yang dikawal pembangkang untuk memilih presiden sementara untuk menyelia pilihan raya baru.

Kumpulan dari pergerakan Lavalas pimpinan Aristide diwakili pada satu majlis bagi presiden Jocelerme Privert, 63, di istana kebangsaan Haiti, di mana sebahagian belum mengunjungi sejak bekas presiden itu digulingkan 12 tahun lalu.

Dengan perbandingan, majlis dan resepsi itu di atas halaman bangunan yang musnah dalam gempa bumi pada 2010 dihadiri oleh penyokong, Martelly, atau calon partinya. Aristide masih menjadi simbol bagi mereka yang miskin sehingga krisis yang ada sekarang, tetapi pengaruhnya dilihat semakin menurun ketika pergerakan yang diasaskannya berpecah menjadi kumpulan – kumpulan berbalah dan dia secara meluasnya hilang dari kehidupan awam.

Jocelerme Privert balik dari istiadat pertabalan di Istana Negara di Port-au-Prince. – AFP
Jocelerme Privert balik dari istiadat pertabalan di Istana Negara di Port-au-Prince. – AFP

Ketika bantahan menentang Martelly dan pilihan raya menghimpunkan kumpulan – kumpulan kembali bersatu, ia hanya seketika. Isteri Aristide berada pada majlis itu dalam kemunculan politik yang jarang dilakukan, sebagai calon presiden Lavalas sekarang.

‘Kami telah menunjukkan kami mampu untuk mengatasi perselisihan kami dan perbalahan kami dalam faedah bagi kepentingan umum,” kata Privert pada angkat sumpah itu.

Privert adalah ahli parti politik Inite yang diasaskan oleh bekas presiden Rene Preval, seorang lagi pengikut Aristide. Privert berikrar untuk membabitkan semua sektor dalam dialog untuk melengkapkan pilihan raya selepas penilaian terhadap dakwaan penipuan, dan menyerahkan kepada presiden yang dilantik pada pilihanh raya 14 Mei depan yang diteta[kan bagi 24 April di bawah persetujuan minggu lalu. – Reuters