Produk minyak...

Produk minyak sawit Indonesia cetus kontroversi

JAKARTA, 30 Nov – Syarikat multinasional sedang menjual produk pengguna yang mengandungi minyak kelapa sawit dari ladang Indonesia di mana pekerja menghadapi penyalahgunaan hak, Amnesti Antarabangsa mengingatkan hari ini, menyenaraikan masalah termasuk pekerja kanak-kanak dan pendedahan kepada bahan kimia beracun.

Minyak sayuran itu merupakan ramuan utama dalam kebanyakan barangan harian, daripada biskut kepada syampu dan mekap, dan permintaan yang meningkat telah membawa kepada keadaan melambung dalam industri di Indonesia, yang merupakan pengeluar komoditi utama di dunia.

Namun minyak kelapa sawit telah lama mencetuskan kontroversi, dan laporan Amnesti baru berkata ia menemui “pelbagai penganiayaan” di ladang Indonesia. Minyak kelapa sawit daripada tapak boleh dikesan kepada sembilan firma global, termasuk Kellogg’s, Colgate-Palmolive dan Unilever, katanya.

Amnesti bercakap kepada 120 pekerja di ladang yang dimiliki oleh dua subsidiari perniagaan tani yang berpangkalan di Singapura Wilmar International dan tiga pembekal Wilmar, di pulau Sumatra dan kawasan Indonesia di Borneo.

“Syarikat menutup mata kepada eksploitasi pekerja dalam rangkaian bekalan mereka,” kata Meghna Abraham, penyiasat senior di Amnesti Antarabangsa.

“Jenama besar terus mengaut keuntungan daripada penganiayaan berkenaan. Hasil dapatan berkenaan akan mengejutkan mana-mana pengguna yang fikir mereka sedang membuat pilihan beretika di pasar raya apabila mereka membeli produk yang mendakwa menggunakan minyak kelapa sawit yang mampan.”

Di antara penganiayaan yang dikatakan telah dibongkar oleh Amnesti adalah kanak-kanak berusia lapan tahun melakukan kerja-kerja berbahaya di ladang, dan wanita dipaksa bertungkus-lumus untuk masa yang lama untuk gaji di bawah gaji minimum. – AFP