Program nukle...

Program nuklear Iran bukan ancaman

TEHRAN, 1 Mac (NNN) – Jurucakap Kementerian Luar, Hossein Jaberi Ansari berkata Isnin lalu bahawa program nuklear Iran itu semata-mata bertujuan untuk memberi khidmat yang sah dalam perkhidmatan undang-undang dan tidak menimbulkan ancaman kepada mana-mana negara serantau.

Jaberi Ansari berkata demikian dalam taklimat media mingguannya memberi tindak balas terhadap komen anti-Iran baru-baru ini oleh Setiausaha Agung Liga Arab, Nabil al-Arabi.

Apa-apa ulasan tidak akan menjaga kepentingan negara-negara Arab dan Liga Arab, kata jurucakap Iran.

Jaberi Ansari menasihatkan kerajaan Arab untuk memberi tumpuan kepada meningkatkan kuasa negara mereka dan bukannya mengaitkan masalah domestik mereka kepada kerajaan lain.

Beliau berkata, usaha untuk menjana ‘Iranophobia’ dan menuduh orang lain tidak akan memberi manfaat kepada kerajaan Arab.

Merujuk kepada kenyataan oleh mendiang wartawan Mesir yang terkemuka Mohamed Hassanein Heikal mengenai hubungan Iran-orang Arab, beliau berkata bahawa Heikal berulang kali berkata beliau tidak faham akan sebab permusuhan antara kerajaan Arab dan Iran dan mereka perlu memilih dasar kompromi dengan Iran.