Proses damai ...

Proses damai Filipina penting bagi keselamatan Sabah

BERA, 20 Mac (Bernama) – Keadaan keselamatan di Sabah sedikit sebanyak bergantung kepada kejayaan proses damai antara kerajaan Filipina dengan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF) di selatan negara itu yang bersempadan dengan Sabah, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata sekiranya proses damai berkenaan tidak dipertahankan dan dicapai ia berkemungkinan akan mencetuskan pergolakan di Lautan Sulu dan akan membawa kesan kepada aspek keselamatan di Sabah.

“Sekiranya tidak dapat dipertahankan proses damai itu, saya bimbang mungkin berlaku pergolakan di Lautan Sulu dan ia sedikit sebanyak akan membawa kesan kepada kita di Sabah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis persandingan anak lelaki Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Nashriq dan pasangannya Aiman Shaheerah Faeiz di Dewan Padang Luas, Kerayong di sini, hari ini.

Hishammuddin berkata sehubungan itu perkembangan semasa di Sabah turut bergantung kepada keputusan pilihan raya presiden Filipina pada 9 Mei nanti.

Katanya ini kerana langkah seterusnya ke arah proses damai di Mindanao dan selatan Filipina itu nanti akan ditentukan selepas pemilihan Presiden Filipina yang baharu.

“Malaysia sendiri memainkan peranan yang besar (dalam proses damai itu), jadi saya telah membuat keputusan untuk tunggu presiden (Filipina) yang baharu (dilantik) untuk memikirkan masa depan Mindanao dan di selatan Filipina,” katanya.

Hishammuddin berkata kerajaan bagaimanapun sentiasa memastikan keselamatan rakyat negara ini khususnya di Sabah adalah terjamin daripada segala sebarang ancaman jahat pihak luar.

Beliau berkata sejak kes pencerobohan Sulu di Lahad Datu, Sabah pada 2013, kerajaan melaksanakan pelbagai langkah untuk memantapkan lagi sistem pertahanan negara termasuk menaik taraf lapangan terbang di Lahad Datu dan melengkapkan helikopter dengan senjata.

Katanya satu lagi batalion pasukan keselamatan akan diwujudkan di Sabah.