Protes hukuma...

Protes hukuman mati pendatang Myanmar

YANGON, 25 Dis (AFP) – Beratus penunjuk perasaan berada di luar kedutaan Thailand di Yangon selepas dua pendatang Myanmar dijatuhi hukuman mati oleh mahkamah Thailand kerana membunuh dua pengembara British, dalam keputusan yang telah mencetuskan kemarahan di tanah air mereka.

Zaw Lin dan Win Zaw Tun didapati bersalah pada Khamis lalu kerana membunuh David Miller, 24, dan merogol serta membunuh Hannah Witheridge, 23, yang mayatnya ditemui di sebuah pantai resort menyelam selatan Thailand, Koh Tao , September tahun lepas .

Beratus-ratus orang, termasuk sami-sami, berkumpul di Yangon untuk membantah keputusan itu, ramai mengatakan kedua-dua lelaki itu telah dihukum.

“Ini hanya diskriminasi terhadap kami,” demonstrasi Min Thein Khaing kepada AFP.

Penunjuk perasaan memegang gambar Zaw Lin dan Win Zaw Htun, dua pekerja asing Myanmar di Thailand, membantah di hadapan kedutaan Thailand di Yangon. - AFP
Penunjuk perasaan memegang gambar Zaw Lin dan Win Zaw Htun, dua pekerja asing Myanmar di Thailand, membantah di hadapan kedutaan Thailand di Yangon. – AFP

“Terdapat sedikit bukti, tidak ada saksi dan tidak banyak bukti DNA tetapi masih mereka mendapat hukuman mati. Ia tidak adil.”

Banyak ditunjukkan tanda-tanda slogan Inggeris seperti “Kasihanilah dan Selamatkan mereka” dan “Bebaskan orang yang tidak berdosa”. Pihak lain berpendapat panji gambar Raja Thailand, Raja Bhumibol Adulyadej, menunjukkan rayuan mereka kepada Raja Thailand untuk pengampunan.

Kepungan polis menahan penunjuk perasaan dan menahan mereka.