Proton sedia ...

Proton sedia masuki pasaran Chile

KUALA LUMPUR, 8 Nov (Bernama) – Proton Holdings Bhd bersedia untuk memasuki semula pasaran Chile bulan depan, kata Duta Malaysia ke Chile, Datuk Dr Mohammad Rameez Yahaya.

Beliau bekata, tiga model Proton, iaitu Saga, Preve dan Exora akan tiba di Chile sebagai kereta ujian sebelum mereka dijadual dilancarkan April depan oleh pengedar di negara itu, Andes Motor.

“Saya telah menemui Pengurus Besar Andes Motor, Jorge Greene dan Pengurus Komersil, Maximiliano, Khamis lepas untuk membincangkan perkara itu. Syarikat berkenaan telah menandatangani perjanjian pengedaran dengan Proton dan akan menerima tiga model pertamanya pada Disember,” katanya ketika dipetik sebagai berkata dalam Facebook beliau.

Mohammad Rameez berkata, Andes Motor dijangka mengimport sekurang-kurangnya 500 kereta Proton setiap tahun untuk lima tahun akan datang.

pg18_151109_a

“Ini akan meningkatkan perdagangan di antara Malaysia dan Chile kepada US$6 juta setahun,” katanya.

Minggu lepas, tiga unit kereta itu diuji untuk kelulusan sebelum diangkut dari Pelabuhan Klang. Kereta terbabit dijangka tiba di Chile bulan depan.

Pada April, Duta Chile ke Malaysia, Christian Rehren berkata, pengeluar kereta nasional boleh memasuki semula pasaran negara itu tahun ini selepas menandatangani Perjanjian Perdagangan Bebas Malaysia-Chile.

Proton pernah memasuki Chile pada 1990-an dan ia sudah terkenal di sana.