‘Provokasi’ K...

‘Provokasi’ Korea Utara, tiga negara beri amaran

WASHINGTON, 1 Apr (Reuters) – Presiden AS Barack Obama menyertai Presiden Korea Selatan Park Geun-hye dan Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe semalam, berikrar akan mempertingkat tekanan ke atas Korea Utara sebagai respon kepada ujian nuklear dan peluru berpandunya baru-baru ini.

Bertemu mengenai isu samping sidang kemuncak keselamatan nuklear global di Washington, ketiga-tiga pemimpin berikrar akan mempertahankan negara bersama dan mengingatkan mereka mungkin mengambil langkah seterusnya untuk memerangi ancaman daripada Pyongyang.

Obama mengadakan rundingan berasingan dengan Presiden China Xi Jinping, sekutu paling rapat Korea Utara, dan berkata mereka berdua mahu melihat ‘pelaksanaan sepenuhnya’ terhadap sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke atas Pyongyang. Namun Xi tidak memberikan petunjuk bahawa Beijing bersedia untuk memberikan persetujuan kepada langkah Majlis Keselamatan yang dikenakan pada awal Mac.

“Kami bersatu dalam usaha kami untuk menghalang dan mempertahan provokasi Korea Utara,” beritahu Obama kepada wartawan selepas mesyuarat AS-Jepun-Korea Selatan. “Kami perlu bekerjasama untuk memenuhi cabaran ini.”

Barack Obama mengambil bahagian dalam mesyuarat tiga hala dengan Park Geun-Hye (kiri) dan Shinzo Abe pada Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear di Washington. – Reuters
Barack Obama mengambil bahagian dalam mesyuarat tiga hala dengan Park Geun-Hye (kiri) dan Shinzo Abe pada Sidang Kemuncak Keselamatan Nuklear di Washington. – Reuters

Hubungan di antara Park dan Abe telah menjadi dingin sebelum ini, namun kedua-dua mereka telah bertemu dalam beberapa bulan ini disebabkan isu Korea Utara, yang menjalankan ujian bom nuklear keempat pada 6 Januari dan melancarkan roket jarak jauh ke angkasa lepas pada Februari.

Amerika Syarikat telah berusaha untuk menggalak hubungan di antara Seoul dan Jepun, dua sekutu terbesar di Asia, disebabkan kebimbangan mengenai Korea Utara dan juga sifat pendesak China yang semakin meningkat.

Sekatan PBB yang bertujuan menghabiskan wang Korea Utara untuk program senjata nuklear dan peluru berpandu balistik diluluskan dalam pengundian Majlis Keselamatan mengenai satu resolusi yang digubal oleh Amerika Syarikat dan China.

Namun walaupun Beijing telah menandatangani, keraguan masih timbul di Barat mengenai sejauh mana ia akan memperketat kawalan ke atas Korea Utara, disebabkan kebimbangan China mengenai ketidakstabilan di sempadannya.