PSG fokus men...

PSG fokus menangi Ligue 1

PARIS, 13 Mac (AFP) – Pasukan gergasi Perancis, Paris Saint-Germain menumpukan untuk menjulang mahkotal Ligue 1 kali keempat berturut–turut menjelang kunjungan ke Troyes hari ini.

Hanya empat hari selepas mara ke suku akhir Liga Juara–Juara, PSG boleh melengkapkan gelaran keenam Perancis bagi kelab itu dengan berbaki lapan perlawanan dengan menewaskan pasukan Troyes bagi aksi kembali ke perlawanan kedua mereka.

Pasukan kendalian Laurent Blanc itu dilihat akan menghapuskan rekod Perancis bagi kemenangan liga segera, yang pada masa ini dimenangi oleh Lyon dengan menjulang gelaran itu pada 2007 di bawah Gerard Houllier selepas 33 perlawanan.

Tidak seperti musim lalu apabila Paris menunggu sehingga lewat Mac untuk menguasai kedudukan teratas, kelab ibu negara itu mencatatkan langkah yang tidak terjejas sejak menewaskan Gazelec Ajaccio 2-0 dalam perlawanan kedua mereka pada kempen itu.

“Paris mendapatkan laluan mereka dalam liga. Kebanyakan pasukan bergelut untuk bersaing dengan kami, tetapi persaingan bersemuka hanya dikira bagi enam mata jadi yang lain tidak melakukan apa yang mereka perlu lakukan,” Blanc memberitahu wartawan semalam.

Zlatan Ibrahimovic terus unggul setelah berjaya mengatasi pemain penyerang portugal, Pauleto dalam tempoh empat musim di Parc des Princes. – Reuters
Zlatan Ibrahimovic terus unggul setelah berjaya mengatasi pemain penyerang portugal, Pauleto dalam tempoh empat musim di Parc des Princes. – Reuters

“Saya berharap kami boleh pergi dan mendapatkan gelaran dengan berbaki lapan perlawanan. Ia adalah persembahan hebat yang sudah pasti sukar diulangi.

“Ia akan membolehkan kami untuk menghampiri bulan April yang sibuk,” tambah Blanc, yang bersedia untuk memenangi Ligue 1 bagi kali keempat sebagai pengurus setelah membimbing Bordeaux bagi menjulang gelaran 2008-09.

Persaingan itu tidak pernah lebih jelas sejak Qatar Sports Investments membeli PSG sejak musim panas 2011, dalam apa yang menjadi mercu tanda dalam bola sepak Perancis.

Dengan bajet hampir 500 juta euro ($558 juta), kewangan PSG membolehkan mereka untuk melebarkan kedudukan mereka dari persaingan Ligue 1.

ARTIKEL YANG SAMA