PSG: Terima k...

PSG: Terima kasih Caen

PARIS, 10 Mei (AFP) – Paris Saint-Germain memperoleh kemenangan Ligue 1 ketiga mereka tatkala kekalahan 3-0 Lyon di Caen semalam meninggalkan pasukan ibu negara itu enam mata ketinggalan di belakang dengan dua perlawanan tinggal.

Sokongan Nicolas Benezet pada separuh masa pertama untuk pasukan Normandy adalah mencukupi untuk membenam harapan Lyon untuk memenangi kejuaraan Ligue 1 pertama sejak 2008.

Penyerang Sloan Privat memburukkan lagi keadaan dengan lima minit tinggal apabila hantaran pembukaan Thomas Lemar menyebabnya bertembung dengan penjaga gol Portugal Anthony Lopes.

Lyon patut menyalahkan diri mereka tatkala penjaring terbanyak Ligue 1 Alexandre Lacazette dan Nabil Fekir dan Corentin Tolisso berasa bingung dengan gol Remy Vercoutre.

PSG, yang mempunyai perbezaan gol lebih baik berbanding Lyon, kini hanya memerlukan satu mata di Montpellier atau dari Reims sebelum final Piala Perancis menentang Auxerre pada 30 Mei untuk membolehkan mereka kekal dalam tiga perlawanan domestik.

Penyerang Caen, Sloan Privat (kanan) menjaringkan gol semasa menentang Lyon untuk aksi L1 di stadium Michel d’Ornano di Caen, semalam. – AFP
Penyerang Caen, Sloan Privat (kanan) menjaringkan gol semasa menentang Lyon untuk aksi L1 di stadium Michel d’Ornano di Caen, semalam. – AFP

“Kami tidak akan bercakap mengenai harapan kejuaraan selepas tewas dalam tiga perlawanan. Namun ya,jelasnya, kami kehilangan kejuaraan,” kata jurulatih Lyon Hubert Fournier.

“Dan ia disebabkan bahu kami tidak cukup lebar untuk mencabar sehingga akhir perlawanan. Kami terlepas satu perlawanan di mana kami bersikap puas hati.

“Kami adalah lebih baik dalam separuh masa kedua tetapi ia tidak mencukupi untuk melawan satu pasukan yang bekerja keras dan mempunyai pendekatan yang sesuai untuk mengelak daripada diturunkan ke divisyen lebih rendah.”

Kemenangan pertama Caen dalam lima perlawanan sebelumnya melihat mereka melonjak ke tempat ke-13, lima mata di depan zon penurunan divisyen.