PSG tetap int...

PSG tetap intai gelaran Eropah

PARIS, 25 Sept (AFP) – Musim Ligue 1 mungkin baru berusia tujuh perlawanan tetapi di Perancis sudah timbul persoalan sama ada 19 lagi kelab terbaik mampu memberikan cabaran serius terhadap juara bertahan tiga kali Paris Saint-Germain.

Selepas Laurent Blanc membawa kelab ibu negara itu yang disokong oleh pemilik Qatar untuk menjulang tiga trofi musim lalu (kejuaraan, Piala Perancis, Piala Liga), pasukan itu adalah belum pernah tewas dalam kempen ini.

Tetapi pasukan Parc des Princes itu yang mengetepikan Guingamp 3-0 pada pertengahan minggu untuk mendahului satu mata di depan Saint-Etienne, tidak meragui keutamaan mereka untuk memenangi gelaran Liga Juara-Juara yang pertama.

Tiga kemaraan berturut-turut ke suku akhir, dua kali disingkirkan oleh Barcelona dan sekali oleh Chelsea, meninggalkan kedudukan yang teruk dan tugasan getir musim ini untuk mencatatkan rekod lebih baik dan mara ke final di Milan Mei depan.

Pasukan berdetik sama-sama dengan baik dalam aksi domestik dan pemain yang baru Angel Di Maria membuka jaringan liga Selasa lalu ketika kelab memperbaiki permulaan tanpa kalah kepada lima kemenangan dan dua seri dengan perbezaan jaringan campur 10.

Angel Di Maria menampakkan sentuhan juara bersama PSG. – AFP
Angel Di Maria menampakkan sentuhan juara bersama PSG. – AFP

Bekas midfield PSG dan pemain antarabangsa Perancis, Luiz Fernandez sedikit ragu di mana gelaran akan menjadi penamat kempen Ligue 1.

“Mereka akan menjadi juara. Jangan bimbang,” kata pengurus berusia 55 tahun itu yang menikmati dua musim sebagai jurulatih PSG yang membimbing kelab itu untuk menjulang Piala Kemenangan Piala 1996 untuk satu-satunya penguasaan Eropah mereka.

“(Angel) Di Maria berganding dengan baik bersama (Marco) Verratti menentang Malmo (dalam kemenangan 2-0 pembukaan Liga Juara-Juara mereka) tetapi mungkin mereka perlu menukar banyak perkara,” tambah Fernandez yang mengakui persaingan terbesar adalah ke atas minda semua orang.

PSG akan membuat pengembaraan ke Ukraine dan menguji persaingan Liga Juara–Juara menentang Shakhtar Donetsk Selasa depan sebelum Real Madrid datang ke Paris pada 21 Oktober.