PSSI digantun...

PSSI digantung FIFA

pg21_150601_b

ZURICH, 31 Mei (Reuters) – Persatuan Bola Sepak Indonesia (PSSI) digantung daripada menyertai sebarang kejohanan oleh Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) akibat permasalahan melibatkan kerajaan di dalam saingan liga domestik mereka.

Penggantungan itu menyebabkan Indonesia tidak dapat beraksi dalam pusingan kelayakan Piala Dunia 2018 dan Piala Asia 2019 yang akan bermula 11 Jun ini sehingga mereka memenuhi permintaan FIFA.

Bagaimanapun, FIFA membenarkan pasukan Indonesia meneruskan penglibatan dalam Sukan SEA di Singapura kerana temasya itu sudah bermula.

“Jawatankuasa Eksekutif memutuskan untuk menggantung PSSI berkuat kuasa serta merta sehingga mereka mampu memenuhi syarat yang ditetapkan di bawah artikel 13 dan 17 Perlembagaan FIFA.

“Keputusan berpunca daripada tindakan kerajaan Indonesia mengambil alih segala aktiviti PSSI.

“Bagaimanapun terdapat sedikit kelonggaran diberikan, pasukan kebangsaan mereka boleh meneruskan penyertaan mereka dalam Sukan SEA 2015,” kata FIFA dalam satu kenyataan.

Pertelingkahan berlaku di antara PSSI dan Kementerian Belia dan Sukan mereka mengenai status pasukan yang beraksi dalam Liga Super Indonesia (ISL).

Mahkamah Jakarta dijadual membicarakan kes berkenaan pada 8 Jun ini dan akan menyelesaikannya segera, perkara itu menyebabkan segala akvititi bola sepak domestik musim ini dibatalkan selepas kementerian bertindak menggantung PSSI.

Agensi Sukan Profesional Indonesia (BOPI) di bawah kementerian mahu Persebaya Surabaya dan Arema Indonesia dihalang daripada bersaing dalam ISL tetapi PSSI tetap membenarkan kedua-dua pasukan itu beraksi.