Puluhan ribu ...

Puluhan ribu pekerja, pelajar mogok di Paris

PARIS, 29 April – Bantahan bertukar menjadi ganas di bandar raya itu dan beberapa bandar di Perancis semalam apabila berpuluh ribu pekerja dan pelajar mengadakan tunjuk perasaan baharu bagi menarik balik rang undang-undang buruh yang sedang hangat diperdebatkan.

Puluhan belia di ibu kota itu melempar botol dan batu bata ke arah pasukan keselamatan yang bertindak balas dengan menyembur gas pemedih mata, adegan sama berlaku di bandar lain seperti Nantes, Marseille, Lyon dan Toulouse. Kerajaan berkata, 24 anggota polis cedera dengan tiga daripada parah dalam bantahan itu.

Bantahan serta ponteng kerja terutama dalam sektor penerbangan dan pengangkutan awam adalah tindakan terbaru dalam gelombang bantahan yang bermula dua bulan lalu.

Penentang pembaharuan, dianggap sebagai usaha mengurangkan pengangguran kronik – yang kini mencecah 10 peratus secara keseluruhan – berkata ia akan mengancam hak pekerja dan mewujudkan perasaan tidak yakin terhadap golongan muda.

“Sentiasa Muda dan Diam!” tulis satu sepanduk dalam bantahan di barat daya Toulouse, menekankan kekecewaan golongan belia yang berdepan kadar pengangguran sebanyak 25 peratus.

Penunjuk perasaan berarak sebagai protes terhadap pembaharuan kerajaan Perancis terhadap kod buruh, di Paris, Perancis, pada Khamis lalu. – Xinhua
Penunjuk perasaan berarak sebagai protes terhadap pembaharuan kerajaan Perancis terhadap kod buruh, di Paris, Perancis, pada Khamis lalu. – Xinhua

“Sejak 10 tahun lalu, keadaan semakin sukar buat golongan muda,” kata pesara Gilles Cavaliere dalam bantahan di Lyon. Juga semalam, kakitangan penerbangan yang mogok menyebabkan satu bagi setiap lima penerbangan dibatalkan di Lapangan Terbang Orly di sini, sementara kelewatan dilaporkan di Lapangan Terbang Charles de Gaulle.

Kesatuan-kesatuan pekerja dan pertubuhan pelajar merancang untuk meningkatkan tekanan dengan protes selanjutnya pada hari Ahad ini sempena cuti buruh Hari Mei, juga pada Selasa depan, apabila Parlimen mula membahaskan rang undang-undang. – AFP